Meštani Temske brane reku od Ministarstva energetike

Izvor: N1 televizija, 22.Jul.2017, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Temske brane reku od Ministarstva energetike

Meštani Temske, susednih sela i ljubitelji prirode iz Pirota, drugih gradova Srbije i Bugarske protestovali su danas i tražili da se obustavi projekat Ministarstva rudarstva i energetike o prevođenju Toplodolske reke u akumulaciju "Zavoj".

Građani su održali performans "Molitva za Toplodolsku reku" i simbolično zapalili sveće.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Temske Tomislav Pančić poručio je da će reku braniti i da ne odustaju od zahteva da se projekat zaustavi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
"Ni po koju cenu nećemo dozvoliti da se nastavi njegova realizacija. To bi dovelo do toga da ostanemo bez reke. Osam meseci tražimo prijem u ministarstvu i Vladi, ali niko nema sluha za nas", rekao je Pančić.

Odbornik u Skupštini grada Pirota Dušan Mitić kaže da Stara planina kao park prirode nije dobro mesto za taj projekat.

"Nećemo odustati od zahteva i očekujemo da se odgovorni ljudi u Srbiji ponašaju razumno. U dva navrata smo uz pomoć lokalne samouoprave uspeli da sprečimo ovaj projekat 1997. i 2004. godine", rekao je Mitić.

U projekat je do 2004. godine bilo uloženo šest miliona evra, a najviše je potrošeno na kopanje tunela za prevođenje reke dugog 5,2 kilometra, a čeka se usvajanje obnovljenog plana Toplodolske reke.

Glavni problem je što su se meštani Temske tada bojali da voda u reci ne bude ispod biološkog minimuma.

Direktor Hidroelektrane "Pirot" Ljubomir Stojanović kaže da je definisan biološki minimum za zimski i letnji period, a da projekat nije isti sa onim što je ranije planirano.

"Predviđena je brana uzvodno od Temske koja je drugačija nego ranije, riblja staza i deo koji će biti namenjen za navodnjavanje temačkog polja. Znamo da je bilo puno problema. Potrudili smo se da poštujemo sve ono što su bili zahtevi meštana. U novembru su HE 'Pirot' posetili ministar Aleksandar Antić i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić. Tada smo dogovorili određene aktivnosti i našli zajednički jezik", rekao je Stojanović.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Toplodolsku reku brane i Srbi i Bugari od srpskog ministarstva

Izvor: juGmedia, 22.Jul.2017

Meštani Temske kraj Pirota i susednih sela, uz podršku ljubitelja prirode iz Pirota, drugih gradova Srbije i susedne Bugarske, simboličnim paljenjem sveća i performansom ‘’Molitva za Toplodolsku reku’’, iskazali su protest zbog nastavka projekta Ministarstva energetike o prevodjenja over...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.