Meštani Mišara protestovali posle požara

Izvor: RTS, 06.Feb.2019, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Mišara protestovali posle požara

Meštani Mišara kod Šapca protestovali su ispred fabrike "Kemis" u kojoj je juče izbio požar. Negoduju zbog dima i neprijatnog mirisa koji se iz pogona širi po celom naselju.
Na rad i postojanje fabrike koja se bavi preradom plastičnog otpada u naseljenom mestu, meštani tvrde da su se nadležnima žalili i prethodnih godina. 
 
"Građani Mišara celog su osetili ovu paljevinu, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je neizdrživa. Sad se postavlja pitanje šta sa hranom i ostalim stvarima koje su ljudima u domaćinstvima, ovo je sezona klanja svinja gde ljudi drže to neko meso u pušnicama'', ističe Dragan Đurić iz Mišara. "Ne znam kako je jednoj takvoj fabrici dodeljena dozvola za rad u naseljenom mestu.'' 
"U avgustu smo Ministarstvu za zaštitu životne sredine poslali naš problem, dobili smo dopis, i izašao je ekološki inspektor da nemaju nikakav opasan materijal u krugu fabrike.Problem je, ne možemo leti da otvorimo prozore, oseća se loš miris, decu sklanjamo unutra‘‘, kaže Mladen Bojić iz Mišara.

Meštani dodaju i da su zabrinuti za ratarske kulture. 
"Zadnjih pet godina se mi borimo protiv ovog, kome god smo se obraćali, niko nije hteo da nam pomogne. Prošle godine mi je uništeno šezdeset ari graorice. Tražili su mi da iskopam zemlju i nosim na analizu, ja sam rekao, meni se biljka nije sušila iz korena, nego iz vazduha‘‘, navodi Tihomir Mirković iz Mišara.
Po nalogu ekološke inspekcije postavljen je instrument koji meri zagađenja vazduha, a rezulati analize biće poznati u petak.
Posle lokalizacije požara u skladištu za plastiku fabrike za preradu otpada "Kemis" u Šapcu, kompanija je, u saradnji sa nadležnom republičkom Inspekcijom za zaštitu životne sredine preduzela sve zakonom propisne mere. U skladu sa propisima kompanija je angažovala certifikovanu ustanovu za merenje uticaja na životnu sredinu - Gradski zavod za javno zdravlje Pančevo. Ova ustanova je postavila uređaje za merenje uticaja nakon čega cće izdati zvanični izveštaj o rezultatima o kojima cćemo obavestiti javnost. Istovremeno, vatrogasna jedinica je i dalje na terenu i preduzimaće sve potrebne mere do potpunog saniranja lokacije. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.