Izvor: Blic, 01.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesta za 2.528 brucoša

Mesta za 2.528 brucoša

KOSOVSKA MITROVICA - Na 10 fakulteta Prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici za narednu akademsku školsku godinu za brucoše koji će se finansirati iz budžeta ima 813 mesta, a za one koji će sami plaćati školarinu 1.715 mesta. Na četiri više škole koje rade po nastavnom planu Srbije na Kosovu i Metohiji planiran je upis 480 budžetskih studenta i 730 samofinansirajućih.

Kandidati mogu fakultetima da podnesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prijave od 23. do 26. juna, a kvalifikacioni ispiti biće polovinom jula.

U cilju jačanja i ostanka Univerziteta u severnom delu Kosovske Mitrovice Ministarstvo prosvete Srbije naložilo je da fakulteti koji imaju odeljenja u Srbiji od naredne školske godine povuku ta odeljenja na Kosovo ili ih ugase.

A o tome da li će status Kosova i Metohije uticati na najjaču srpsku instituciju na Kosmetu profesor Pravnog fakulteta dr Dragan Pantić kaže:

- Sigurno je da postoji veza između statusa Kosova i Metohije i Univerziteta iz Prištine sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, mada načelo autonomije univerziteta omogućava da se suština delovanja srpske akademske zajednice na Kosmetu očuva u raznim varijantama raspleta koji dolazi. Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici je veliko srpsko sidro u južnoj srpskoj pokrajini. Verujem da će Vlada Srbije i dalje pomagati očuvanje ovog suštinskog elementa opstanka Srba na ovim prostorima.

Z. V. Vlaškalić

Kampanja tehničkih fakulteta Borba za brucoše

Da bi upisali što veći broj brucoša na Mašinskom i Elektronskom fakultetu u Nišu, profesori su se potrudili da studije maksimalno olakšaju tako što su ispite na prvoj i drugoj godini postali jednosemestralni i mogu da se polažu iz kolokvijuma. Akademci ne plaćaju odlaske na stručne ekskurzije, posete sajmovima, dozvoljeno im je neograničeno korišćenje Interneta i svako ima svoj računar.

Ova dva fakulteta su veoma aktivna u popularisanju svojih studija, jer je prethodnih godina opalo interesovanje maturanata za tehničke nauke. Mašinski fakultet prošle godine upisalo je 143 brucoša iako je konkurs raspisan za 220 mesta na budžetu. Nešto bolja situacija je na Elektronskom jer bilo 305 budžetskih mesta, a upisalo se 290 brucoša. Država fakultetima uplaćuje samo sredstva za broj upisanih brucoša na budžetskim studijama.

- Maksimalno smo se potrudili da studije prilagodimo studentima. Imamo 400 računara, svi studenti mogu da ih koriste 12 časova dnevno, a svako od njih može da otvori svoju ličnu i-mejl adresu na serveru Mašinskog fakulteta. U savremenim laboratorijama imaju praktičnu nastavu. Svi ispiti traju jedan semestar, a polažu se iz kolokvijuma. Od ponedeljka do četvrtka nastava i vežbe traju od 8 do 14 časova, a petak je slobodan dan za konsultacije - kaže prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta prof. dr Dragiša Nikodijević.

Studenti prve godine Mašinstva kažu da su im ispunjene sve pogodnosti koje su im obećavane pre upisa.

- Imamo po četiri jednosemestralna ispita u zimskom i letnjem semestru. Ako položimo sve kolokvijume, ispit je pro forme. Želeo sam da studiram Mašinstvo, i oduševljen sam. Profesori i asistenti su stvarno posvećeni studentima. Moj drug studira na Pravnom fakultetu, profesore vidi tek na ispitu - priča Milan Nikolić, student prve godine.

Njegova koleginica Gorica Blagojević kaže da je studiranje veoma naporno, ali da je odlično to što ispite mogu da polažu iz delova.

- Vratilo se interesovanje za naš fakultet. Tome smo doprineli jer smo i prethodnih godina popularisali studije u srednjim školama - ističe dekan Elektronskog fakulteta prof. dr Dragan Antić .

Vesna Torović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.