Izvor: Blic, 14.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meso klonova uskoro stiže na trpezu

Meso i mleko kloniranih životinja bi se uskoro moglo naći na meniju evropskih restorana, jer je Evropska agencija za bezbednost prehrambenih proizvoda (EFSA) saopštila da ono nije štetno po ljudski organizam. Obelodanjivanje ove naučne pretpostavke, koja se odnosi samo na kravlje i svinjske proizvode, prvi je korak ka njihovoj eventualnoj prodaji širom zemalja EU.



U izveštaju EFSA navodi se da ne postoje razlike u proizvodima kloniranih i običnih životinja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Ako se bolesne klonirane životinje uklone iz lanca ishrane, kao što je slučaj sa životinjama koje se gaje na tradicionalan način, malo je verovatno da postoji razlika u prehrambenoj bezbednosti između proizvoda kloniranih i običnih životinja", navodi se u saopštenju agencije.

Agencija, čije je sedište u Italiji, navodi, međutim, da je tehnika „relativno nova i da su podaci o proceni rizika ograničeni". „Većina istraživanja je vođena na malim uzorcima, a aktuelni podaci se odnose samo na krave i svinje i njihovo potomstvo", dodaje se u saopštenju.

„Proizvodi zdravih kloniranih krava i svinja, kao što su meso i mleko, istog su sastava i nutricionih vrednosti kao i od životinja uzgajanih na tradicionalni način", tvrdi EFSA. Ona objašnjava da prema nizu parametara, psiholoških i kliničkih, zdrave klonirane životinje i njihovo potomstvo, ne pokazuju značajne razlike u odnosu na obične životinje.

Helen Holder iz organizacije „Međunarodni prijatelji planete" ističe da je najnovija odluka komisije „slaba i nezadovoljavajuća".

„Oni jasno priznaju da su klonirane životinje podložnije bolestima, kao i da postoje ograničeni podaci o njihovom uticaju na životnu sredinu", kaže Holderova. „I nakon toga, oni zaključuju da je meso takvih životinja dobro za Evropljane. Čitava stvar nema nikakvog smisla", kaže ona. EFSA je naučno telo koje savetuje Evropsku komisiju, koja je početkom 2007. godine zatražila mišljenje o bezbednosti prehrambenih proizvoda kloniranih životinja. Odluke koje donese EFSA nisu obavezujuće i ne uzimaju u obzir etički aspekt kloniranja, koji će odvojeno razmatrati savetodavni panel pod imenom Evropska grupa za etičnost u nauci i novim tehnologijama.

Odluke EFSA ne uzimaju u obzir ni stav evropske javnosti, koja se izrazito zalaže za prirodne prehrambene proizvode. „Sada hranimo naše životinje genetski modifikovanim biljkama, a životinje će biti klonovi. Evropljani to ne žele", ističe Holedrova.

EFSA je istakla da će primati savete stručnjaka sve do 25. februara kada Evropskoj komisiji podnosi konačan izveštaj o pitanju korišćenja proizvoda na tržištu kloniranih životinja. Evropska komisija će nakon toga odlučiti da li će odobriti prodaju takvih proizvoda širom Evrope.

Isti zaključci se očekuju i u SAD

Najnovije saopštenje je od posebnog značaja jer i Američka administracija za hranu i lekove planira da ovog meseca iznese isti stav o bezbednosti proizvoda kloniranih životinja. Američki naučnici, koji tvrde da je svinjsko i teleće meso kloniranih životinja bezbedno, nadaju se da će najnoviji evropski izveštaj pomoći da se ubrza odobravanje proizvodnje i prodaje pomenutih proizvoda u SAD. I naučnici sa Novog Zelanda obelodanili su pozitivan izveštaj o bezbednosti proizvoda kloniranih životinja, a Kanada i Argentina će to uskoro učiniti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.