Mesić pozvao studente da prekinu protest

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić pozvao studente da prekinu protest

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić pozvao studente da prakinu protest i da se vrate svojim obavezama, jer su već "poslali dovoljno jasnu poruku".

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić poručio je studentima koji blokiraju nastavu na hrvatskim fakultetima, zahtevajući besplatno visokoškolsko obrazovanje za sve koji su zadovoljili upisne kriterijume, da su tim aktom poslali poruku, čime je ispunjen cilj protesta i da je vreme da se vrate svojim obavezama.

Studenti već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deset dana protestuju na 25 fakulteta u više hrvatskih gradova, ističući da će i pored svih poziva biti uporni u protestu.

Oni odbijaju predlog ministra nauke i obrazovanja Dragana Primorca o besplatnom školovanju prema uspešnosti, tvrdeći da bi to donelo samo simboličke promene u plaćanju školarina, koje su među najvišim u Evropi.

Mesić, koji je ranije podržao studente rekavši da je on studirao besplatno, "pa zašto ne bi mogla i ova generacija", danas je rekao da su svaki protest i svako javno izražavanje mišljenja znak demokratije neke zemlje, ali da protesti ne bi trebalo da idu u nedogled.

"Onaj ko je poruku dobio, treba da je razmotri i donese odgovarajuće odluke, a ako njima nije zadovoljan onaj koji je poruku poslao, može ponovno pokrenuti ceo proces kako bi se došlo do dogovora", rekao je hrvatski predsednik.

Iako se fakultetsko veće zagrebačkog Filozofskog fakulteta solidarisalo sa svojim studentima koji su prvi počeli s protestom, pojedini dekani, kao na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka ili fakultetska veća na osječkom Učiteljskom fakultetu, pozvali su studente na prekid protesta.

Zbor rektora hrvatskih univerziteta na juče održanoj sednici takođe je pozvao studente da se vrate u klupe, preteći predlaganjem represivnih mera za one uporne studente, ali i za dekane koji se s njima budu solidarisali.

Na dva zagrebačka fakulteta pojavili su se i "štrajkbreheri" - studenti koji potpisuje peticiju u kojoj se traži prekid protesta i ponovo pokretanje nastave.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.