Izvor: B92, 18.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesic: Zelim biti predsjednik svih gradjana i gradjanin predsjednik

"Doslo je doba demokratske obnove, pozivam vas da zajedno gradimo novu i drugaciju Hrvatsku; zelim biti predsjednik svih gradjana Hrvatske i gradjanin predsjednik; svaki gradjanin ove zemlje ima pravo na srecu i dostojanstvo, bez obzira na vjersku pripadnost, nacionalnost, politicka uvjerenja, spol i dob".

Ovo su neki naglasci iz nastupnoga govora novoga hrvatskog predsjednika Stipe Mesica, javlja dopisnik SENSE, Ines Sabalic. Stipe Mesic polozio je svecanu prisegu na osuncanome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zagrebackom Trgu sv.Marka, gdje je povijesno sjediste Sabora, i gdje je prije 450 godina ubijen seljacki vodja Matija Gubec. Prisegu je polozio pred predsjednikom Ustavnoga suda Smiljkom Sokolom . Na svecanosti su bile 54 strane drzavne delegacije-medju kojima i deset sefova drzava i americki sef diplomatije Medlin Olbrajt i 150 gradjana i osobnih prijatelja. Ceremonija je trajala pola sata.

Skup je diskretno osiguravalo tisucu policajaca, a promet u gradu, usprkos dolasku velikog broja stranih drzavnika, bio je tek djelomice ogranicen. Atmosfera na skupu bila je zacudjujuce neformalna. Nakon inauguracije i desetominutnog govora predsjednik Mesic sam je krenuo prema gostima. Prvo su mu cestitali predsjednik Sabora Tomcic i premijer Racan, potom strani drzavnici, poglavari svih vjerskih zajednica, clanovi Vlade i saborski zastupnici, obitelj, prijatelji, novinari, te svi predsjednicki kandidati. Nije se poljubio sa svojim protukandidatom u drugome krugu, Drazenom Budisom, a Tomislava Mercepa, koji je mozda odgovoran za neke ratne zlocine, samo je ovlas pozdravio.

Predstavnici Hrvatske vojske nisu bili u kicenim uniformama, kakve je propisivao protokol pokojnog predsjednika Tudjmana, a Mesic, odjeven u smoking i leptir masnu, nije nosio predsjednicku lentu. U svemu, Mesiceva inauguracija odavala je dojam primjerenosti, spontanosti i nepretencioznosti i nicim nije podsjecala na dvije ranije, Tudjmanove, predsjednicke inauguracije.

U svom govoru Mesic je dva puta spomenuo svoju odgovornost prema gradjanima koji su ga izabrali, a stranim drzavnicima se obratio rijecima da je njihova prisutnost jos jedna gesta medjunarodne potpore politici demokratskog zaokreta. "Ucvrstiti sve institucije pravne drzave, postivanje ljudskih i manjinskih prava, slobode medija i stvaranje stabilnog i trajnog okvira trzisnog gospodarstva, ostvariti ravnomjeran razvitak regija i lokalne samouprave,nasa je zadaca i duznost," rekao je.

"Politika nije samo zanat i tehnologija - bez morala i postovanja etickih vrijednosti ona gubi svaki ljudski smisao, postaje teret na ledjima nacije i gradjana, i hipoteka u odnosu sa svijetom", kazao je predsjednik Mesic.

On je takodjer rekao da Hrvatska zeli zivjeti u miru sa svojim susjedima, sa svima koji vec danas mogu, ili ce u skoroj buducnosti moci, sudjelovati u civilnim vrijednostima drustva.

Takodjer je rekao da ce uspjesna Hrvatska biti potpora Hrvatima kao jednom od tri konstitutivna naroda u susjednoj BiH. "Pozivam vas da zajednicki takvu Hrvatsku, koju smo stvorili u Domovinskom ratu, snagom naseg naroda ukljucimo u Europu iz koje smo bili nepotrebno otsutni."

U svom govoru novi hrvatski predsjednik rekao je da ce usko suradjivati sa Saborom i Vladom i s predsjednicima Sabora i Vlade. Ipak, nije niti spomenuo smanjenje predsjednickih ovlasti, sto je bio jedan od bitnih naglasaka njegove izborne kampanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.