Mesić: Norac ubijao Srbe po nalogu iz Zagreba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2010, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Norac ubijao Srbe po nalogu iz Zagreba

ZAGREB - Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić priznao je danas u Berlinu da je početkom devedesetih godina prošlog veka veličao Nezavisnu državu Hrvatsku.

Kako su izvestili elektronski mediji, Mesić je na predavanju u Institutu za jugoistočnu Evropu u Berlinu priznao da je "u nekoliko momenata devedesetih godina bio zaveden atmosferom i da je veličao zločinačku NDH".

"Pustili smo tada duha iz boce"

Rekavši da se tokom devedesetih u Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao kolateralna posledica rata pojavilo tolerisanje falsifikovanja istorije, Mesić je naveo da se uzor tražio u zločinačkoj NDH.

"Pustili smo tada iz boce duha s kojim imamo još i danas posla", rekao je Mesić i priznao da se i pored svog čvrstog antifašističkog opredeljenja dao u nekoliko prilika zavesti tom atmosferom, osobito kad je prikupljao novac za odbranu među hrvatskim emigrantima.

"Iz toga sam naučio da ne treba činiti kompromise sa svojim uverenjima", kazao je Mesić i izrazio zadovoljstvo što mu hrvatski antifašistički borci koji su, kako je rekao, na to imali najviše pravo, nikada to nisu predbacili.

Mediji su ranije pisali o Mesićevom pevanju ustaške pesme "Jure i Boban" s emigrantima u Australiji. S druge strane, Mesić je bio među retkima iz hrvatskog državnog vrha koji je dosledno osuđivao fašizam i ustaštvo i davao podršku antifašističkim borcima iz Drugog svetskog rata i odavao počast žrtvama ustaškog terora i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Mesić se početkom devedesetih hvalio kako je kao kadar HDZ-a srušio Jugoslaviju, ali je već 1993. postao opozicija Tuđmanovom režimu.

Norac ubijao Srbe po nalogu iz Zagreba

U izjavi za današnju "Slobodnu Dalmaciju", odlazeći hrvatski predsednik takođe je izjavio da je osuđeni ratni zločinac hrvatski general Mirko Norac ubijao Srbe po direktivama iz Zagreba.

On je naveo da je, dok su srpske snage napadale Gospić, iz Zagreba došao nalog da sve Srbe koji su ostali u gradu treba likvidirati.

"Radilo se o provokaciji čiji je cilj bio da se spreči priznavanje Hrvatske, iza čega je stajala neka obaveštajna služba kojoj nije odgovarala nezavisna Hrvatska", rekao je Mesić i naglasio da je Norac bio samo izvršilac.

Komentarišući tvrdnje bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Josipa Boljkovca da je Beograd dao milion nemačkih maraka za oslobađanje Željka Ražnatovića Arkana iz zagrebačkog zatvora, Mesić je rekao da mu je Arkanovo oslobađanje bilo čudno, ali da nije uspeo saznati zašto je i ko to uradio.

Govoreći o svom odnosu sa crkvom, Mesić je rekao da je splitski nadbiskup Marin Barišić pun nerazumljivog besa prema njemu.

"Na proteklim predsedničkim izborima se videlo da je deo crkvenih ljudi pisao pamflete, delili su ih po crkvama, nastupali na televiziji, jedan je čak rekao - ako se glasa za Ivu Josipovića, glasa se za Lucifera", rekao je Mesić.

On je ocenio da su vernici "otišli jednim smerom, a deo klera drugim".

"To više nije moje pitanje, to je pitanje Svete Stolice. Oni moraju nešto preduzeti da crkva u Hrvatskoj bude u skladu sa vernicima', rekao je Mesić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.