Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Najbolje rešenje pregovorima

Beograd, Prag -- Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio da bi bilo najbolje da rešenje za budući status Kosova bude pronađeno pregovorima.

On je dodao da bi ga trebalo tražiti "na tragu Ahtisarijevog plana". "Bio bih najsrećniji kada bi se to moglo rešiti pregovorima. Ne znam da li je to više moguće, ali znam da bi za sve to bilo najbolje", rekao je hrvatski predsednik u intervjuu za beogradske "Večernje novosti".

Mesić je rekao da će Hrvatska, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 1. januara jedna od pet nestalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, podržati ono rešenje za Kosmet koje bude prihvatila većina zemalja Evropske unije, budući da se Zagreb nada da će uskoro postati članica EU i čija pravila želi da poštuje.

Aligrudić: Nepovoljan dokument SE

Šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Miloš Aligrudić izjavio je da nacrt rezolucije britanskog lorda Rasela Džonsona o situaciji na Kosovu i Metohiji nema nikakve praktične posledice.

"Rezolucija je neprihvatljiva, a preporuke mogu biti prihvaćene jer se odnose na stanje ljudskih prava", rekao je Aligrudić, uoči odlaska na zimsko zadesanja Parlamentarne skupštine SE, koje počinje sutra.

Prema rečima Aligrudića, Pravni komitet SE dao je mišljenje koje ne negira nezavisnost Kosova, ali srpska delegacija će pokušati da svojim amadmanom izbaci iz teksta deo kojim se nameće rešenje sa status Kosmeta.

Za Srbiju je nepovoljno to što se u dokumentu britanskog poslanika navodi da su iscrpljeni potencijali za pronalaženje kompromisnog rešenja, ocenio je Aligrudić.

Parlamentarna skupština će nacrt rezolucije lorda Džonstona o situaciji na Kosovu razmatrati u utorak.

Kacin: Nema nezavisnosti Kosova u kratkom roku

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije neće biti u veoma kratkom roku i da će stanovništvo, odnosno skupština Kosova, odlučiti da li će i kada Kosovo biti država.

Kluni brani Kosovo

Holivudski glumac Džordž Kluni najavio je da će, zajedno s kolegama, organizovati protest protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Uskoro ću s koleginicom i prijateljicom Šeron Stoun i njenim prijateljima iz detinjstva, koji su poreklom Srbi, organizovati protest zbog pokušaja da Kosovo proglasi nezavisnost", kazao je američki glumac frankfurtskim Vestima.

"Srbija je odavno izgubila Kosovo. Sad joj samo treba pomoći da se okrene sebi i napravi nešto za sebe. Istovremeno treba mnogo da učinimo za Kosovo i sve ljude dole", rekao je Kacin u za današnji "Glas javnosti".

Prema njegovim rečima to je evropsko pitanje, a ne pitanje Amerike, Kine, Rusije.

"Oni neće uložiti novac na Kosovo, dok je EU spremna na to. Kosovo ne može biti deo EU sve dok ne bude država", rekao je on.

On je rekao da kao poslanik EP ne sme da odgovori da li će Slovenija u roku od 24 sata priznati eventualno jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Češki predsednički kandidati se slažu o Kosovu

Koga god izabrali češki poslanici 8. februara za novog šefa države, zastupaće stav, za razliku od češke vlade, da je samostalnost Kosova opasna ne samo za Balkan već i po Evropu.

Jedina dvojica kandidata za novog češkog predsednika, sadašnji šef države Vaclav Klaus, kandidat vladajuće desnice i poznati liberalni američki ekonomista Jan Švejnar, kandidat levice, ogradili su se u vikend izdanju "Mlade fronte Dnes" od samostalnosti Kosova.

"Posledice proglašenja samostalnosti biće dugoročno vrlo negativne kako za Srbiju, tako i za ceo region, na kraju krajeva i za celu Evropu", rekao je Klaus.

"Jednostrano proglašenje samostalnosti Kosova vidim kao veliku opasnost, koju još treba sprečiti", kazao je Švejnar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.