Mesec reflektuje život na Zemlji

Izvor: Blic, 01.Mar.2012, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesec reflektuje život na Zemlji

Zvuči kao šala, ali astronomi su na Mesecu uočili tragove života na Zemlji uz pomoć nove tehnike koja ispituje reflektovanje sunčevih zraka sa naše planete na naš satelit, takozvani “Zemljin sjaj”.

Naučnici su uz pomoć teleskopa u Čileu primetili Zemljin sjaj na našem satelitu i, analizirajući ovaj slabi svetlosni signal, zaključili da Zemlja ima oblake, da je delimično prekrivena okeanima i da je na njoj prisutna vegetacija.

"Mi koristimo Mesec kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << džinovsko ogledalo”, rekao je vođa studije Majkl Sterzik, zamenik direktora Evropske južne opservatorija "La Sila Paranal”. "Sunce obasjava Zemlju i svetlost se reflektuje na Mesec”.

Naučnici su potom analizirali reflektovanu svetlost, tragajući za znakovima života, takozvanim "bio-potpisom”, uključujući specifičnu kombinaciju gasova u Zemljinoj atmosferi koji postoje samo "u tandemu” sa nekim oblikom organskog života.

"U našoj atmosferi postoji nekoliko gasova, poput kiseonika i ozona, koji ne mogu da postoje samostalno jer su daleko od hemijske ravnoteže. Došlo bi do hemijske reakcije i nestali bi ukoliko se ne bi punili životnim procesima. To je jedan od 'potpisa’ koje smo videli – atmosferski potpis elemenata”, objasnio je Sterzik.

Naučnici su uzeli u obzir polarizaciju svetlosti i uz pomoć "spektropolarimetrije" ispitali Zemljin sjaj. Oni su otkrili veoma jake bio-potpise na Zemlji u reflektovanoj svetlosti. Proučavanjem boja i stepena polarizacije svetlosti reflektovane sa površine Meseca naučnici su uočili da je naša atmosfera delimično prekrivena oblacima, razliku između kopna i okeana, čak i zelenilo vegetacije.

Istraživanje se tretira kao važan korak napred ka detektovanju života na drugim planetama. Spektropolarimetrija bi se u tome mogla pokazati kao važna tehnika.

"Ovo je prvi put da je život na Zemlji detektovan uz pomoć metoda koji, u principu, takođe može biti korišćen da se pronađe život na planetama van Solarnog sistema”, izjavio je profesor Kristofer Keler sa Univerziteta Liden.

Povezane vesti: Zanimljiva astrofizika: Šta bi se dogodilo kad biste pucali u svemiru? Jak potres na Marsu? Redak zemaljski element otkriven u drevnim zvezdama NASA traži kuvare za simulaciju puta na Mars Otkriven vodeni svet

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mesec reflektuje život na Zemlji

Izvor: medio.rs, 01.Mar.2012

Zvuči kao šala, ali astronomi su na Mesecu uočili tragove života na Zemlji uz pomoć nove tehnike koja ispituje reflektovanje sunčevih zraka sa naše planete na naš satelit, takozvani Zemljin sjaj.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.