Mesec dana bez advokata

Izvor: RTS, 17.Okt.2014, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesec dana bez advokata

Pravosuđe u Srbiji je blokirano tačno mesec dana zbog protesta advokata. Posle nekoliko sastanaka u Ministarstvu pravde, nije postignut dogovor o oporezivanju advokata i izmenama Zakona o javnom beležništvu, što traže advokati. Zbog obustave njihovog rada odlažu se istrage, saslušanja i ročišta.

Više od 70 odsto suđenja u poslednjih mesec dana svakodnevno se odlaže zbog štrajka advokata, uglavnom u krivičnoj materiji, gde je prisustvo branioca obavezno. Građani u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sudovima obavljaju samo poslove za koje im advokatska usluga nije potrebna.

Za 30 dana, koliko advokati protestuju, advokatske komore su pokrenule oko 15 disciplinskih postupaka protiv kolega koji ne poštuju odluku o protestu. Retki, ipak, i dalje dolaze u sudove i izlaze na ročišta.

"Advokati beže iz sudnica, beže iz hodnika, pobacaše torbe, pobegoše od stranaka, a puna su im usta priča da smo elitna profesija, da smo društveno odgovorna profesija, da se zalažemo za prava tih stranaka, pa ako se zalažemo za prava stranaka, u smislu da im uručujemo pravo, pa mi smo sad oduzeli to pravo", kaže advokatica Gordana Babić.

U Advokatskoj komori Srbije kažu da su svesni posledica obustave rada, ali smatraju da je to jedini put do pravno uređene države.

"Tih mesec dana treba da uknjiži država, kad kažem država mislim na svog predstavnika, a to je u svakom slučaju resor Ministarstva pravde, koji je pokazao apsolutni autizam i apsolutnu aroganciju kada je u pitanju rešavanje sistemskih problema vezanih za vladavinu prava i ljudska prava", kaže predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

Đorđević dodaje, odgovarajući na pitanje, da je u prethodnih mesec dana njegova kancelarija propustila više od 150 ročišta.

Ministarstvo pravde ponovo poziva advokate na pregovore i prekid obustave rada. Traže i nekoga ko će, navode, poštovati dogovor i čiju će reč komore poslušati. Tvrde da je na nekoliko sastanaka do sada dogovor postignut, ali da su to kasnije advokati demantovali.

"Oni proširuju svoje zahteve i sada ima tih zahteva više nego što ih je bilo na početku. Moram da napomenem da oni rade, ali da jedino ne ulaze u sudnice", kaže Biljana Pavlović, državna sekretarka u Ministarstvu pravde.

Advokatske komore nastavljaju protest sve do ispunjenja zahteva – umanjenje poreske osnovice i izmena Zakona o javnom beležništvu i pratećih propisa. Razgovore će nastaviti, ali, kažu, s premijerom kome su već uputili poziv.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.