Mesarović: Poštovala sam odluku USS

Izvor: B92, 18.Jan.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesarović: Poštovala sam odluku USS

Beograd -- Predsednica VSS Nata Mesarović tvrdi da je bila protiv rada nepotpunog sastava VSS, o čemu postoji dokaz u zapisnicima o njegovom konstituisanju i radu.

Ona ističe da je poštovala odluku Ustavnog suda koji je ozakonio rad Visokog saveta sudstva u nepotpunom sastavu.

"Ustavni sud je razmotrio u odluci na koju sam se pozvala odredbe o radu Saveta u tzv. nepotpunom sastavu. Nisam očekivala da povodom iste odredbe Ustavni sud najavljuje donošenje drugačije odluke", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navela je Mesarovićeva.

Ona je, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, istakla da to nije nikakav problem, da su ona i VSS poštovali do sada važeću odluku i da će, kada je Ustavni sud promeni, poštovati i nju šta god to ukazivalo na rad Ustavnog suda.

"U svom dosadašnjem skromnom pravnom znanju mislila sam da se Ustavni sud izjašnjava o ustavnosti određenih odredaba Zakona, a sada smo svi naučili da se Ustavni sud izjašnjava na primer i prošlom i sadašnjem sastavu Visokog saveta sudstva, iako se odredbe zakona o tome u međuvremenu nisu menjale", istakla je Mesarovićeva.

Ustavni sud Srbije saopštio je ranije danas da se do sada nije izjašnjavao o pitanju zakonitosti i legitimnosti sadašnjeg sastava VSS. Ustavni sud je na to ukazao povodom Nate Mesarović da je " i Ustavni sud Republike Srbije mišljenja da nepotpuni sastav VSS-a ne utiče na zakonitost njegovog rada".

Mesarevićeva je u izjavi za RTS, koju su preneli mediji, rekla da rad VSS u nepotpunom sastavu ne dovodi u pitanje zakonitost postupanja i odlučivanja, tvrdeći da je takav stav izneo i Ustavni sud pri odlučivanju o žalbi neizabranog sudije Zorana Saveljića.

Ona je kazala da je Ustavni sud tada odlučivao i o primedbama na nepotpuni prvi sastav VSS, "kada je rečeno da to ne može uticati na zakonitost njegovog rada, jer je zakonom propisano da odluke Visoki savet donosi većinom članova"

Radi potpunog informisanja javnosti, Ustavni sud Srbije je saopštio da je 28. maja 2010. godine usvojio žalbu sudije Saveljića i poništio odluku Visokog saveta sudstva od 25. decembra 2009. godine "u delu u kom je tom sudiji prestala sudijska funkcija."

"Ustavni sud se tom svojom odlukom izjasnio isključivo o pitanju konstituisanja prvog sastava Visokog saveta sudstva.

O pitanju zakonitosti i legitimnosti sadašnjeg sastava Visokog saveta sudstva, Ustavni sud se do sada nije izjašnjavao, već će to učiniti kroz odluke u predmetima po žalbama sudija na odluke Visokog saveta sudstva", objašnjeno je u saopštenju Ustavnog suda.

Istovremeno su, kako se navodi, Nata Mesarović i Boško Ristić, predsednica i član VSS-a, upoznali šefa i političkog savetnika Delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera i Tomasa Njokija o radu VSS-a po prigovorima neizabranih sudija u reformi pravosuđa.

Oni su juče delegaciji EU preneli da ne postoje zakonske mogućnosti da se raspišu izbori na mesto sudije Blagoja Jakšića, koji se, zbog sumnje da je zloupotrebio položaj, od druge polovine septembra prošle godine nalazi u pritvoru.

Na sajtu VSS-a se navodi da je to telo donelo 336 odluka o prigovorima sudija kojima je nakon reizbora krajem 2009. godine prestala sudijska dužnost, kao i da će taj posao završiti do kraja februara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.