Izvor: B92, 28.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merovci i Milosevic o bombardovanju i egzodusu Albanaca

Hag -- Najblizi saradnik Ibrahima Rugove, Adnan Merovci pojavio se u sredu po drugi put kao svedok na sudjenju Slobodanu Milosevicu u Haskom tribunalu, kako bi odgovorio na Milosevicevu tvrdnju da je u jednom televizijskom intervjuu, tokom vazdusnih napada NATO na SRJ, u aprilu 1999. godine, rekao da je bombardovanje glavni uzrok egzodusa Albanaca sa Kosova. Milosevic je na kraju Merovcijevog prvog svedocenja, u maju, rekao da snimak tog intervjua moze dostaviti sudu, sto je kasnije i ucinio. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Snimak je danas prikazan u sudnici a Milosevic je zatim Merovcija unakrsno ispitivao o onome sto je rekao u intervjuu novinaru pristinske televizije "As" Fatmiru Seholiju.

Merovci je na snimku rekao da je "pitanje bekstva stanovnistva sa Kosova slozeno". "Bombardovanje jeste izazvalo pokret ljudi", ali postoji i protivargument - "zasto onda ne beze Srbi sa severa Srbije, koji su, takodje, bombardovani", rekao je on. "Do neke mere, bombardovanje je implicitno izazvalo bekstvo stanovnistva. Ali, Albanci nisu bezali od bombardovanja", kazao je tada Merovci.

Milosevic je u sredu ponovo pitao Merovcija da li je tacno da je bombardovanje izazvalo bekstvo stanovnistva, a svedok ga je podsetio da mu je i u maju rekao da "to nije istina". "Srpske snage su iskoristile bombardovanje za osvetu", rekao je Merovci, dodajuci da je bio prisiljen da da intervju i da su oko njega i novinara bili naoruzani ljudi. Sudija Patrik Robinson podsetio je Merovcija da ga je novinar pitao da li intervju daje pod pritiskom i da je on odgovorio negativno. "Da sam tada rekao da sam pod pritiskom, ne bih danas bio ovde", uzvratio je Merovci, tvrdeci da su i on i Rugova tada bili "taoci" i da su morali da putuju u Beograd na sastanak s Milosevicem. "Sve sto smo radili, radili smo kao taoci. U sustini, ja ne mogu da demantujem srz tog intervjua, niti kazem da to nisam rekao, ali sam objasnio okolnosti pod kojim sam to ucinio", rekao je Merovci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.