Merola: Pomalo sam Srbin

Izvor: RTS, 02.Jun.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merola: Pomalo sam Srbin

Italijanski ambasador Alesandro Merola priredio je prijem povodom Nacionalnog praznika Italije i završetka svog mandata u Srbiji. Prisustvovali najviši državni funkcioneri, sa predsednikom Borisom Tadićem na čelu.

Povodom Nacionalnog praznika Italije i završetka svog mandata u Srbiji, italijanski ambasador Alesandro Merola  priredio je prijem, kome su prisustvovali najviši državni funkcioneri.

Među zvanicama su bili predsednik Boris Tadić, zamenik premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministarka finansija Diana Dragutinović, predsednik spoljnopolitičkog odbora Skupštine Dragoljub Mićunović i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Dušan Spasojević.

Na oproštajnom prijemu ambasadora Merole bilo je više stotina zvanica - predstavnika diplomatskog kora, poslovnih krugova i nevladinih organizacija u našoj zemlji.

Uoči odlaska iz Beograda, italijanski ambasador je dao intervju agenciji Tanjug u kome je istakao da zvanični Rim snažno podržava ulazak Srbije i drugih balkanskih zemalja u Evropsku pošto je to u interesu "ne samo ovog regiona, već i Italije".

Srbija na belu šengen listu 

Amasador Italije je ocenio da su odnosi Srbije i Italije na najvišoj tački u proteklih nekoliko godina, Merola je podsetio da se njegova zemlja snažno zalaže za stavljanje Srbije na belu šengensku listu.

Italijanski šef diplomatije Franko Fratini evropskoj administraciji u Briselu predstavio plan od osam tačaka za priključenje zemalja zapadnog Balkana Uniji, a Italija je godinu dana pre svih zemalja Šengenskog sporazuma uvela značajne olakšice srpskim građanima za dobijanje viza još 2006. godine.

Odlazeći ambasador Italije uveren je da je Srbija na dobrom putu da do kraja godine dospe na belu Šengensku listu, uprkos sumnjama koje u tom pogledu imaju neke članice EU.

Merola je naveo da na tom putu postoje još neki problemi, a pre svega, izdavanje pasoša kosovskim Albancima.

"Stav Srbije, koja smatra da treba da izdaje pasoše svim građanima Kosova, budući da Kosovo smatra delom svoje teritorije, je razumljiv ali praktično i pravno postoje problemi, a razgovori kako da se to reši su još uvek u toku", naveo je ambasador.

Merola je ukazao da, pored "suštinskog pitanja" okončanja saradnje sa Haškim tribunalom i hapšenja generala Ratka Mladića, "postoji i širi problem" na nivou EU kada je reč o priključenju Srbije.

Merola je naveo da još nije ratifikovan Lisabonski sporazum, da predstoje izbori za evropski parlament i neslaganja oko dubljih reformi, a Srbija i druge balkanske zemlje, osećaju posledice toga.

Italijanski ambasador, koji iduće nedelje odlazi iz Beograda, kaže da žali što napušta Srbiju, jer tu ostavlja deo života.

"Diplomate su sačinjene od mesta u kojima su službovali, tako da sam ja sada pomalo i Srbin", zaključio je Merola.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italijanski ambasador: Ja sam sada pomalo i Srbin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2009

BEOGRAD - Italijanski ambasador Alesandro Merola priredio je sinoć prijem povodom Nacionalnog praznika Italije i završetka svog mandata u Srbiji, kome su prisustvovali najviši državni funkcioneri, sa predsednikom Borisom Tadićem na čelu, kome je rekao da se posle službovanja oseća pomalo i Srbinom...Među...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.