Merkur nesolventan

Izvor: RTS, 18.Sep.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Merkur" nesolventan

Najveći slovenački trgovac tehničkom robom, "Merkur" proglasio nesolventnost. Naime, dugovi "Merkura" dostigli polovinu njegovog osnovnog kapitala.

Slovenački trgovinski lanac "Merkur" proglasio je nesolventnost, a izvršni direktor te kompanije Bojan Knuplež je izjavio da će upravni odbor napraviti plan za restrukturisanje i zatražiti od akcionara da obezbede svež kapital, preneli su slovenački mediji.

Knuplež je objasnio da su gubici tog najvećeg trgovca >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tehničkom robom u Sloveniji premašili polovinu celokupnog nominalnog kapitala, što je, prema slovenačkim propisima, obavezalo tu kompaniju da proglasi nesolventnost.

Ta grupacija, koja ima više od 4.000 zaposlenih, moraće sada da donese plan za restrukturisanje, a od akcionara će biti zatraženo da obezbede svež kapital za restrukturisanje.

"Merkur" će doneti plan za restrukturisanje za mesec dana, prenela je agencija STA.

Knuplež za sada nije mogao da kaže do koje mere će kreditori, uključujući 18 banaka i 1.500 snabdevača, biti isplaćeni.

On je uverio medije da postoji dovoljno novca za isplatu zarada zaposlenima.

Komentarišući kako se "Merkur" našao u tako nezavidnoj situaciji, Knuplež je nabrojao nekoliko faktora, uključujući neodgovarajuću organizacionu strukturu, krizu, slabljenje tržišta...

Mediji su ranije već spekulisali da je moguć stečaj te slovenačke kompanije koja posluje i u Srbiji i od kraja prošle godine ima tri tržna centra sa oko 320 zaposlenih, u Beogradu i Novom Sadu.

Direktor tog trgovinskog lanca u Srbiji Bojan Pongrac rekao je Tanjugu prošle sedmice da je "Merkur" sa bankama već postigao načelni dogovor oko finansijskog programa i da do stečaja sigurno neće doći.

On je objasnio da je otvaranjem tržnog centra na Karaburmi u Beogradu, koji je njihova poslednja investicija u Srbiji "promet povećan, ali je ipak smanjen u odnosu na isti period prošle godine, što je posledica krize".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Slovenački "Merkur" proglasio nesolventnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2010

LJUBLJANA -..Slovenački trgovinski lanac "Merkur" proglasio je nesolventnost, a izvršni direktor te kompanije Bojan Knuplež je izjavio da će upravni odbor napraviti plan za restrukturiranje i zatražiti od akcionara da obezbede svež kapital, prenela su slovenačka glasila...Knuplež je u petak objasnio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.