Merk: Nemačka podrška Srbiji i u izbegličkoj krizi

Izvor: RTS, 03.Sep.2015, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merk: Nemačka podrška Srbiji i u izbegličkoj krizi

Nemačka će nastaviti da podržava Srbiju u suočavanju sa problemom izbeglica sa ratom zahvaćenih područja, izjavila je ministarka za evropske integracije nemačke pokrajine Bavarske Beata Merk. Srbiji politička i ekonomska pomoć Berlina veoma mnogo znači, rekao Aleksandar Vulin.
Beata Merk je, posle obilaska Privremenog centra za migrante, odala priznanje srpskim vlastima i ministru rada Aleksandru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vulinu na svemu što je urađeno u tom centru.

"Pozitivno sam iznenađena time šta je ovde urađeno i na koji način se radi... Srbija zajedno sa Nemačkom čini sve što je moguće, a Nemačka će i dalje u saradnji sa Srbijom pokušati da pomogne koliko može", rekla je Merk, prenosi Tanjug.
Ona je dodala da Srbija može da očekuje pomoć Nemačke na tom putu, zahvalivši i građanima Srbije i nevladinim organizacijama zbog pozitivnog odnosa prema izbeglicama.
Merk je navela da "ne samo da možemo, nego i moramo da pomognemo tim ljudima", istakavši da "to nije posao za jednu ili dve zemlje, jer EU ima 28 članica".
"Danas je negde izjavljeno da je problem migranata nemački problem - to nije nemački problem - to je problem čitavog sveta, cele Evrope, svih 28 članica EU, a ne samo pojedinačno jedne zemlje", rekla je Merk.
Ona je istakla da je danas sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom Aleksandrom Vulinom razgovarala o tome i da je "zajednički stav da je naša obaveza da pomognemo ljudima koji su iz ratnog područja krenuli da bi sačuvali svoje živote".
Vulin je zahvalio Nemačkoj na podršci, istakavši da Srbiji politička i ekonomska pomoć Berlina veoma mnogo znači.
"Više od svega nama znači i njihovo prepoznavanje da Srbija dobro radi, koliko je odgovorna i koliko je potrebno političko rešenje na nivou EU", rekao je Vulin.
Prema njegovim rečima, važnije od novca i pomoći jeste "da li će EU zauzeti jedinstven politički stav, na osnovu koga će se rešavati problem migracija".
"EU ovih dana polaže možda i najznačajniji ispit od svog osnivanja - ili će se uspostaviti jedinstvena pravila za svih 28 zemalja ili više nikada neće moći da se pozove na mogućnost da funkcioniše kao organizovana zajednica u kojoj će ista pravila važiti za sve", rekao je on.
Vulin je naveo i da je EU za Srbiju, koja želi da postane njena članica, sistem vrednosti i "nije nikakav bankovni automat".

"Za nas je ona sistem vrednosti koje se odnose podjednako i na velike i na male i na bogate i na siromašne", rekao je on, dodajući da Srbija traži da učestvuje u procesu donošenja zajedničkog rešenja.
Vulin je rekao i da Srbija, koja nije članica EU, problem koji ima sa migrantima mora da rešava zajedno sa zemljama EU.
"Srbija, kako je dodao, traži da bude politički konsultovana i da bude finansijski podržana.
Privremeni centar za migrante obišli su i predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, ambasador Velike Britanije Denis Kif i državni sekretar MUP-a Aleksandar Nikolić.
U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj migranata i azilanata koji se nalazi u adaptiranoj Upravnoj zgradi Preduzeća za obradu duvana.
Njima je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje dokumenata kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.
I u Miratovcu, mestu uz makedonsku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, nedavno je otvoren privremeni kamp sa šatorima, u kome migranti dobijaju prvu pomoć.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.