Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2016, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meris Muhović: Zlatni sa svjetskog kupa u Laškom

Meris Muhović rođen je 13. januara 1992. godine u Sarajevu, gradu u kojem je deset godina kasnije po-čeo, ispostavilo se, vrhunsku karate karijeru.

Bijeli kimono prvi put je obukao zahvaljujući starijem bratu Denisu, najboljem sportisti BiH iz 2002, koji je ostao upamćen kao prvi seniorski evropski prvak u ovom sportu. Osim uloge brata, Denis je preuzeo i onu trenersku u Karate klubu Šampion, a učenik je vremenom nadmašio učitelja pa je danas Meris jedini bh. vlasnik dvije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pojedinačne medalje sa evropskih seniorskih prvenstava. Prvo se 2014. u finskom Tempereu okitio bronzom, da bi u godini na izmaku još jednom svjetsku klasu potvrdio i na smotri najboljih takmičara Starog kontinenta u Monpelijeu, gdje je ponio titulu vicešampiona.

Put do evropskog srebra u Francuskoj vodio ga je kroz pet borbi. Počeo je uvjerljivo sa 5:0 protiv predstavnika Hrvatske Zvonimira Živkovića. Uslijedio je zatim trijumf razultatom 3:2 protiv Azerbejdžanca Ajkhana Mamajeva, aktuelnog prvaka Evropskih igara i viceprvaka svijeta. U trećoj borbi Muhović je minut prije kraja gubio sa 0:4 od Ukrajinca Čobotaja Valera. Međutim, 30 sekundi prije završetka meča napravio je fantastičan preokret za konačnih 6:4 u svoju korist. Odluka je u posljednjim sekundama pala i u polufinalu kada je za 3:0 poentirao protiv Nijemca Noa Biča. Finale je radio protiv Urgura Aktaša iz Turske. Iako je reprezentativac BiH u ranijim borbama pobjeđivao ovog protivnika, na evropskoj smotri u borbi za najsjajniju medalju u tome ga je spriječila obnovljena povreda meniskusa pa je nastup završio na drugom mjestu.

U riznicu vrhunskih ovogodišnjih rezultata Muhović je ove godine uvrstio i zlato sa Svjetskog kupa održanog u Laškom. U šest odrađenih borbi imao je stopostotan učinak u ogledima sa reprezentativcima Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i dvojicom Alžiraca.

Svečana manifestacija 16. Izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu sa početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.