Mere za povećanje likvidnosti

Izvor: RTS, 15.Maj.2011, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere za povećanje likvidnosti

Vlada Srbije trebalo bi tokom maja da usvoji mere za povećanje likvidnosti kroz ograničenje roka plaćanja obaveza do 60 dana, izjavila potpredsednica Vlade Verica Kalanović. Trenutno se utvrđuju dugovi državnih organa, lokalnih samoprava, javnih preduzeća i druga zaostala plaćanja.

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović najavila je da bi tokom maja trebalo da budu usvojene mere za povećanje likvidnosti kroz ograničenje roka plaćanja obaveza do 60 dana, a država >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će biti prva koja će to ispoštovati.

Potpredsednica Kalanović je u izjavi Tanjugu rekla da će biti propisano i ograničenje roka međusobnih plaćanja preduzeća, ali da će pre svih na to biti obavezan javni sektor.

"U ovom trenutku, ministarstva finansija i ekonomije i moj kabinet rade na utvrđivanju stvarnih dugova po raznim sektorima", rekla je Kalanovićeva.

Prema njenim rečima, utvrđuju se dugovi državnih organa, lokalnih samoprava, javnih preduzeća, zaostala plaćanja prema fondovima kao i potraživanja privrednika jednih prema drugima.

"Prvo što ćemo predložiti jeste da državni organi, ministarstva i one institucije koje robe i usluge naručuju iz republičkog budžeta imaju rok plaćanja od dva meseca i da se na njih primenjuju zakonski normativi", objasnila je Kalanovićeva.

Potpredsednica Vlade je ocenila da se "i Vlada i privrednici i sindikati i svaki zaposleni slažu da su ključni problemi u ovom trenutku vezani za nelikvidnost, zaposlenost, a u jednoj meri i nepoštovanje finansijske discipline za određeni broj privrednih subjekata".

Kalanovićeva je naglasila da je paket mera pripremljen u saradnji sa ministarstvima ekonomije i finansija, uz veliku saradnju sa savetnicima u kabinetu Premijera i dodala kako se očekuje da pravi efekat mera bude postignut već tokom 2011.

Program dvostrukih podsticaja

Kalanovićeva nije mogla precizno da navede vremensku dinamiku usvajanja drugih mera, ali je naglasila da će uskoro biti usvojen i program dvostrukih podsticaja za dodatnih 11 gradova.

Trenutno te pogodnosti se kreću do 10.000 evra za novootvoreno radno mesto i koriste ih četiri opštine: Novi Pazar, Kraljevo, Niš i Zaječar.

"Među gradovima koji će imati pravo na udvostručene podsticaje su Leskovac, Kruševac, Loznica, Sremska Mitrovica...", rekla je Kalanovićeva i naglasila da je ovaj program od juna 2010. godine kada je usvojen do danas "dao dobre rezultate".

"Prema biznis planovima i garancijama koja su preduzeća pripremila kada su ugovori potpisani, oko 7.200 radnika će biti zaposleno a na opredeljene investitora da ulažu upravo je uticalo to što će dobiti duple podsticaje", precizirala je Kalanovićeva.

Tako je i Niš koji je u jednom trenutku imao ozbiljne socijalne probleme zbog velikog broja nezaposlenih privukao je, zahvaljujući dvostrukim podsticajima čak 19 investitora, dodala je potpredsednica Vlade.

Kalanović je navela da bi posle ovih mera trebalo da usledi i donošenje zakona o registru diskvalifikovanih lica, propisa koji treba da obezbedi oštriju disciplinu prilikom osnivanja preduzeća.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.