Menjaće se i zakon o udžbenicima

Izvor: Mondo, 14.Avg.2017, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Menjaće se i zakon o udžbenicima

Zakon o udžbenicima koji je nastao pre godinu i po dana je loš i mi ćemo tražiti da se on menja, pre nego što istekne rok od tri godine trajanja, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

 On je pojasnio da bi izmenom zakona važnost udžbenika umesto tri, trajala četiri godine.

Prisustvujući otvaranju manifestacije "Duh mladosti" u Novom Sadu, rekao da je cilj da udžbenici budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << jeftiniji.

"Ove godine smo obezbedili 86.000 besplatnih udžbenika, prošle godine smo sklonili one udžbenike koji bi lažno išli onima koji imaju niska primanja i dali smo kroz školske biblioteke, a za nekoliko godina ćemo imati dovoljan fundus knjiga da se udžbenici ne moraju kupovati", rekao je Šarčević.

Besplatne udžbenike dobija 86. 000 učenika

Prema njegovim rečima, nakon urađene analize distribucije, saopšteno je da se oko 30 odsto rabata daje posrednicima.

"Mi ćemo ići na formiranje učeničkih kompanija, preduzetništva, zadruga, da oni tu distribuciju rade, što znači da bi roditelji 15 odsto manje plaćali udžbenike", naveo je Šarčević.

Evo novina za đake od 1. septembra

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar je rekao da će od 1. septembra uniforme biti uvedene u 55 odsto škola, da će ostale škole na tome raditi sukcesivno, te da očekuje da za dve godine u svim osnovnim školama budu uvedene uniforme.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarčević: Neophodna promena Zakona o udžbenicima

Izvor: RTS, 14.Avg.2017

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da Zakon o udžbenicima koji je nastao pre godinu i po dana je loš i da će tražiti njegovu izmenu, pre nego što istekne rok od tri godine da bi se, kako ističe, njihova važnost sa tri, povećala na četiri godine. Očekuje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.