Memorijal za 10 godina od napada na vozove u Madridu

Izvor: Blic, 11.Mar.2014, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Memorijal za 10 godina od napada na vozove u Madridu

Španski kralj Huan Karlos i premijer Marijano Rahoj priključili su se danas porodicama žrtava na misi povodom desetogodišnjice terorističkog napada na tri železničke stanice u Madridu kada je 191 osoba poginula, a skoro 2.000 povređeno.

Ceremonija u madridskoj katedrali Almudena, u znak sećanja na najgori islamistički teroristički napad u Evropi, jedan je od nekoliko događaja tim povodom u glavnom gradu Španije.

Ljudi, takođe, polažu cveće i vence i pale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sveće na železničkim stanicama, na mestima na kojima su se desili napadi.

Na meti napadača bila su četiri voza, a 10 bombi punjenih šrapnelima bile su skrivene u ruksacima. Napadi su se desili tokom jutarnjeg špica 11. marta 2004. Protiv 28 ljudi, uglavnom iz Severne Afrike, pokrenut je sudski proces, a 2007. njih 18 je osuđeno za učešće u napadu.

Sedam glavnih organizatora raznelo se tri nedelje posle napada, kada je policija opkolila stan u jednom madridskom predgrađu u kojem su se krili.

Ekstremisti koji su preuzeli odgovornost za napade rekli su da su ih izveli kao osvetu za podršku španske vlade ratu u Iraku i prisustvu njihovih vojnika u Avganistanu.

U to vreme vladajuća konzervativna Narodna partija više puta je ukazala na baskijske separatiste kao na glavne osumnjičene za napade, čak i pošto su pronađeni dokazi o njihovoj islamističkoj pozadini. Ta partija je izgubila na opštim izborima održanim tri dana posle napada.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Decenija od napada na Madrid

Izvor: B92, 11.Mar.2014

Madrid -- Španci svečanim misama i sa cvećem u rukama obeležavaju 10 godina otkako je u Madridu izveden najkrvaviji ekstremistički napad u istoriji te zemlje...Tada su bombaši inspirisani Al Kaidom razneli četiri krcata voza i ubili 191 osobu...Oko 1.000 rođaka ljudi koji su nastradali u napadu...

Nastavak na B92...

Deset godina od napada u Madridu

Izvor: Danas, 11.Mar.2014

Španski kralj Huan Karlos i premijer Marijano Rahoj priključili su se juče porodicama žrtava na misi povodom desetogodišnjice terorističkog napada na tri železničke stanice u Madridu kada je 191 osoba poginula, a skoro 2.000 povređeno. Ceremonija u katedrali Almudena, u znak sećanja na najgori...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.