Memorandum o zaštiti novinara potpisati što pre

Izvor: B92, 26.Apr.2016, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Memorandum o zaštiti novinara potpisati što pre"

Beograd -- Ministarstvo kulture i informisanja je veoma zainteresovano da memorandum o zaštiti novinara bude potpisan u što kraćem roku.

Ministarstvo smatra da će se na taj način poboljšati stanje u toj oblasti u pogledu prevencije i bolje koordinacije zainteresovanih strana,izjavio je FoNetu državni sekretar Ministarstva Saša Mirković.

On je podsetio da je prvi sastanak o tom dokumentuorganizovan u Ministarstvu kulture i informisanja, a drugiu Republičkom tužilaštvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da se nada da će memorandum,koji je sada u nacrtu, na narednom sastanku biti ipotpisan.

Smatramo da bi medijska i novinarska udruženja trebalo da daju konkretan doprinos da se potpiše memorandum, a onda taj dokument i primeni, istakao je Mirković.

On je objasnio da je planirano da memorandum o zaštiti novinara potpišu Tužilaštvo, Minstarstvo unutrašnjih poslova i novinarska i medijska udruženja.

Naravno, da je potrebno da što više asocijacija i udruženja potpiše ovaj dokument, jer time se daje veća snaga u praktičnoj primeni memoranduma o zaštiti novinara, ocenio je Mirković i dodao da čitav proces koordinira Republičko javno tužilaštvo.

Prema Mirkoviću, Nacrt memoranduma predviđa mere prevencije, a planirano je i vođenje evidencije o

incidentima i jačanje saradnje Tužilaštva, MUP i strukovnih udruženja.

Mislimo da bi taj memorandum doneo i neku vrstu samoregulacije, jer bi novinarska udruženja i asocijacije,

uz pomoć tužilaštva i MUP, prepoznavale šta je važno preduzeti, napomenuo je Mirković.

Planirano je da se formira i radna grupa, čiji će članovi biti ovlašćeni predstavnici potpisnica memoranduma.

U Nacrtu se predviđa da to budu visoki predstavnici, to jest ljudi koji imaju autoritet da sprovedu određene odluke u delo, objasnio je Mirković.

On je zaključio i da memorandum o zaštiti novinara u praktičnom smislu pokazuje šta donosi otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu i osnovnim pravima u pristupnim pregovorima

sa Evropskom unijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.