Memorandum o regionalnoj borbi protiv kriminala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Memorandum o regionalnoj borbi protiv kriminala

BEOGRAD -

Ministri pravde i unutrašnjih poslova devet zemalja potpisali su danas u Beogradu Memorandum o jačanju regionalne i međunarodne saradnje kao preduslova za uspešniju borbu protiv organizovanog kriminala.

Potpisnici Memoranduma su ministri pravde i policije Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosna i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Albanije, Slovenije i Bugarske.

U radu konferencije "Jačanje regionalne i međunarodne saradnje kao preduslova za uspešniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << borbu protiv organizovanog kriminala", učestvovali su i predstavnici Italije, Nemačke, Austrije, Mađarske, Švedske, Španije i Švajcarske.

Na dvodnevnom skupu u Beogradu učestvovali su predstavnici tužilaštava svih država regiona.

"Potpisivanje ovog sporazuma potvrđuje spremnost i odlučnost svih država regiona da se suprotstave transnacionalnom kriminalu koji predstavlja pretnju svim državama", izjavila je ministarka pravde Srbije Snežana Malović zatvarajući dvodnevnu konferenciju u Palati Srbije.

Država je moćnija od svakog kriminala, istakla je ona, osvrćući se na jučerašnje izlaganje predsednika Srbije Borisa Tadića, i naglasila da je saradnja ključna nit za borbu protiv organizovanog kriminala koji ne poznaje granice.

Memorandumom je predviđeno jačanje saradnje u oblasti prevencije, a posebno u razmeni informacija, i jačanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala uticanjem na poboljšanje mehanizama za prevenciju i postignutih rezultata u toj borbi.

Predviđen je i rad na harmonizaciji zakonodavstava država regiona, jačanje direktne saradnje među policijama, tužilaštvima i pravosudnim organima u skladu sa zaključenim sporazumima o saradnji, identifikovanje prepreka u toj borbi i njihovo otklanjanje.

Pored toga predviđeno je formiranje zajedničkih istražnih timova za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i korišćenje svih formi i metoda saradnje predviđenih konvencijama UN za bornu protiv transnacionalnog kriminala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.