Memorandum o policijskoj saradnji

Izvor: RTS, 12.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Memorandum o policijskoj saradnji

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Tomislav Karamarko potpisali Memorandum o policijskoj saradnji. Cilj sporazuma sprečavanje organizovanog kriminala u regionu.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić istakao je u Zagrebu je da je dobra saradnja policija Srbije i Hrvatske od "vitalnog značaja za stabilnost čitavog regiona, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala".

"Srbija i Hrvatska su posle dužeg vremena uspostavile dobru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << policijsku saradnju koja ubuduće treba da bude još bolja i koja treba da rezultira potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma dve vlade o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova", ocenio je Dačić.

Ministar policije Hrvatske Tomislav Karamarko istakao je da je potpisani memorandum "veoma kvalitetan" i da je lišen svih političkih konotacija.

"Sporazum je praktičan čin koji treba da pomogne da građani obe države steknu poverenje u svoje policije i imaju zagarantovan mir i sigurnost", naglasio je Karamarko.

Dačić je najavio da će Hrvatska biti jedna od prvih država u koju će Srbija poslati oficira za vezu i istakao da je pored toga ključna razmena kriminalističko-obaveštajnih podataka da bi se kriminalne grupe pratile dnevno.

"Organizovani kriminal ne poznaje granice, ne potpisuje ovakve memorandume i protokole, ne poznaje međunacionalne razlike, već deluje veoma brzo u svim zemljama u regionu", rekao je Dačić i naveo da su i u slučaju ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića učestvovali ljudi koji su imali pasoše više zemalja nastalih na tlu bivše Jugoslavije.

Dačić je istakao da je obaveza država da daju jasnu poruku kriminalu da ni Srbija ni Hrvatska, ni Bosna i Hercegovina ni Crna Gora ne mogu da budu zemlje u kojima će se organizovani kriminal skrivati bežeći od policije druge zemlje.

"Organizovani kriminal baca rukavicu u lice državama i zato države treba da sarađuju i da poruče da niko nije jasni od države", rekao je Dačić.

Karamarko je ocenio da je cilj međudržavnog sporazuma o saradnji policija, koji tek treba da bude potpisan, unapređenje zajedničke borbe protiv kriminala u regionu i  razmena informacija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.