Meloni želi da menja Italiju iz korena?

Izvor: B92, 12.Maj.2023, 08:37

Meloni želi da menja Italiju iz korena?

Predsednica glavne opozicione partije u Italiji Eli Šlajn je posle sastanka sa Melonijevom izrazila nezadovoljstvo.

Njoj se ne dopada kako premijerka vidi budućnost Italije.

"Nisam za jednog snažnog muškarca ili ženu na vlasti“, rekla je Šlajn.

S druge strane, Meloni ističe da bi ustavna reforma Italiji ponudila mnogo stabilnije političko okruženje.

"Nestabilnost je nanela štetu našoj naciji, za razliku od zemalja poput Francuske i Nemačke. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nestabilnost je proizvela našu ekonomsku slabost i nezadovoljstvo građana vladama koje su napravljene kroz zakulisne dogovore, a da građani nemaju pravo glasa", rekao je premijer.

Prema sadašnjem sistemu, italijanske premijere imenuje predsednik posle izbora, a parlament ih u svakom trenutku može razrešiti.

Prema rečima Meloni, u Italiji je došlo vreme da se prekine ova praksa.

Pored jačih ovlašćenja za premijera, Meloni se zalaže za opciju da se predsednik republike, koji je do sada definisao kao politički neutralna ličnost, pretvori u izvršnog lidera kojeg bi građani birali svakih pet godina.

"Ne dirajte predsednika republike. On garantuje stabilnost u najtežim trenucima i garancija je međunarodnog kredibiliteta Italije", rekao je Šlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.