Meksiko planira zaradu na apokalipsi

Izvor: Blic, 21.Dec.2011, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksiko planira zaradu na "apokalipsi"

Država Meksiko želi da zaradi novac zahvaljujući navodnom majanskom proročanstvu o smaku sveta, koji bi trebalo da se desi za tačno godinu dana

Meksičke vlasti će podsticati razvoj turizma u mestima koja je naseljavao narod Maja.

Napisi otkriveni na dve kamene table, pokazuju da poslednji dan dugog majanskog kalendara pada 21. decembra sledeće godine po gregorijanskom kalendaru, pa mnogi danas veruju da će tog dana doći do smaka sveta.

Čelnici turističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << organizacije Meksika su istakli da oni ne veruju da će se apokalipsa desiti sledeće godine, ali se ipak nadaju da će privući posetioce iz celog sveta, koje zanima da vide postojbinu naroda Maja.

Njihov cilj je da jugoistočni Meksiko poseti oko 52 miliona turista, što je mnogo više od godišnjeg proseka od ukupno 22 miliona turista koji posete celu državu.

Turistička organizacija je već isplanirala oko 500 događaja inspirisanih kulturom drevnog naroda, kao što su ceremonije sa majanskim sveštenicima, muzikom i paljenjem aromatične smole.

U ceremonijama će učestvovati ljudi koji i danas žive u majanskim naseljima i praktikuju neke od starih običaja, koji će posetiocima pokušati da približe drevnu mudrost.

U gradu Ćiapasu biće postavljen veliki digitalni sat koji će odbrojavati dane, sate i minute do "apokalipse”.

Eksperti za kulturu naroda Maja tvrde da je do opšte opsesije datumom 21. decembrom 2011. došlo zbog pogrešnog tumačenja. Oni tvrde da se radi samo o završetku jednog vremenskog perioda.

Tog datuma se završava 13. baktun, period od 400 godina, odnosno kraj ciklusa od 5.125 godina, pošto je za početak računanja vremena po majanskom dugom kalendaru izabrana 3113. godina pre nove ere.

Prema rečima jednog od njih na kraju 13. baktuna Maje su najavile povratak tajanstvenog boga stvaranja i rata, poznatog pod imenom Bolon Jokte.

Povezane vesti: Maje su za 21. decembar 2012. godine najavile dolazak božanstva? Smak sveta ipak sledećeg petka? Sva pogrešna predviđanja kraja sveta Smak sveta ipak nije stigao

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.