Meksički tajkun uštedeo 55 miliona dolara

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksički tajkun "uštedeo" 55 miliona dolara

Drugi najbogatiji čovek na svetu, meksički tajkun Karlos Slim Helu, neće morati da plati 55 miliona dolara kako bi dobio Internet adresu koja nosi njegovo ime. Zbog "loših namera" adresa oduzeta dosadašnjem vlasniku i bez nadoknade dodeljena Slimu.

Drugi najbogatiji čovek na svetu, meksički telekomunikacioni tajkun Karlos Slim Helu, dobio je kontrolu nad veb adresom koja nosi njegovo ime, a koju je jedan Indonežanin registrovao i pokušao da mu je proda za 55 miliona dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Agencija UN-a za autorska prava saopštila je da je arbitražna komisija zadužena za Internet adrese presudila da je veb sajt - carlosslimhelu.com "registrovan iz loše namere i da mora da bude dodeljen biznismenu".

Dokumenti koje su Slimovi advokati predstavili pred komisijom pokazuju da je vlasnik adrese, Ahmad Rusli iz Džakarte, pretio meksičkom tajkunu da će veb sajt povezati sa pornografskim sadržajem ukoliko ne dobije traženi novac.

Rusli se branio pred komisijom, tvrdeći da je želeo da zaštiti adresu od moćnog tajkuna i da je pretnja bila "samo pokušaj skretanja pažnje na novčani zahtev".

Meksički tajkun poseduje brend Karlos Slim, koje koristi u razgranatim poslovnim aktivnostima širom Latinske Amerike i SAD.

Helu je prezime njegove majke koje se, prema praksi u zemljama španskog govornog područja, koristi uz prva dva imena u svim zvaničnim dokumentima.

Slim je direktor bivše nacionalne telekomunikacione kompanije "Telefonos de Meksiko" i velikog finansijskog konglomerata "Grupo Finansijero Inbursa".

Američki magazin "Forbs" je Karlosa Slima u martu prošle godine rangirao kao drugog najbogatijeg čoveka na svetu, iza američkog finansijera Vorena Bafeta i ispred osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa. Njegovo bogatstvo je procenjeno na 68 milijardi dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.