Meksička obala ugrožena uraganom

Izvor: RTS, 01.Sep.2009, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksička obala ugrožena uraganom

Uragan "Jimena" prešao u petu kategoriju i očekuje se da će noćas stići do obale Meksika, gde već duva vetar brzine od 250 kilometara na čas. Meksičke vlasti razmišljaju o preventivnoj evakuaciji 20.000 porodica severno od letovališta Los Kabos.

Očekuje se da će noćas uragan "Jimena", koji je prešao u petu, najveću kategoriju, stići do obale Meksika, gde već iznad mora uz obalu, duva vetar brzinom od čak 250 kilometara na čas.

Uragan se očekuje na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pacifičkoj obali poluostrva Donja Kalifornija, blizu američke granice, gde meksičke vlasti razmišljaju o preventivnoj evakuaciji do 20.000 porodica severno od letovališta Los Kabos.

Meksička nacionalna meteorološka služba ocenjuje da bi uragan "Jimena", pre nego što stigne do obale, mogao da se smanji na kategoriju četiri.

Jaka kiša i snažni vetrovi juče su zahvatili južni deo poluostrva Donja Kalifornija.

"Svetski forum Organizacije za evropsku saradnju i razvoj, koji je trebalo da se održi danas i sutra u Los Kabosu na krajnjem jugu poluostrva Donja Kalifornija, premešten je u Meksiko", saopšteno je iz te organizacije i iz meksičkog Ministarstva finansija.

Meksička nacionalna meteorološka služba u nedelju je upozorila stanovništvo na rizik od poplava i klizišta.

Udar uragana očekuje se na 500 kilometara sevreno od Los Kabosa, na pacifičkoj obali poluostrva, u zalivu Magdalena.

"Vlasti u Los Kabosu su kao meru opreza pripremili plan za evakuaciju više od 20.000 porodica koje žive u zonama visokog rizika", izjavio je direktor lokalne službe civilne zaštite Francisko Kota.

Hiljade turista, uglavnom američkih, već je napustilo letovalište Los Kabos.

Uragan "Norbert", po jačini svrstan u drugu kategoriju, pogodio je u oktobru 2008. godine taj slabo naseljeni region, u kome su uglavnom sela čije se stanovništvo bavi ribolovom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.