Mekalister: Srbija je na pravom putu

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2018, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Srbija je na pravom putu

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je večeras, u Beogradu, nadu da će izveštaj o Srbiji biti usvojen sa velikom većinom, kako bi se pokazala podrška evropskom putu Srbije.

Mekalister je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je poseta usledila u pravo vreme, jer 9. oktobra u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta treba da bude usvojen njegov izveštaj o Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Najavio je da će Evropski parlament o izveštaju imati debatu 28. Ili 29.novembra u Briselu.

On je istakao da je došao u Beograd kako bi razgovarao o nekim pitanjima i da razmeni mišljenje.

- Dobro je čuti šta srpski predsednik ima da kaže, ne samo o dešavanjima u Srbiji, već i regionu. Ovde sam da razgovaram o konačnim detaljima izveštaja - kazao je Mekalister.

On je naglasio da veruje u posvećenost Srbije evropskom putu, i kazao da će to biti istaknuto u njegovom izveštaju, kao nešto što se ne dovodi u pitanje.

Mekalister je objasnio da je pristupni proces, i usaglašavenje sa pravnim tekovinama EU naporan posao.

- Otvoreno je 14 poglavlja i Srbija nastavlja sa putem u EU. Srbija je na pravom putu - naglasio je on.

Nekoliko poglavlja su tehnički spremna za otvaranje, ukazao je on i izrazio nadu da će moći da budu otvorena na međuvladinoj konferenciji 10.decembra u Briselu.

- Kao izvestilac mogu da kažem što se više otvori to je bolje, jer će to biti ohrabrujući signal za Srbiju da nastavi reforme - rekao je on ukazujući da je veoma važan napredak u poglavljivam 23 i 24, kao i kontinuirani koraci u poglavlju 35.

Mekalister je kazao da voli da dolazi u Srbiju i Beograd i sastaje se sa toliko političkih predstavnika, koji su postali i prijatelji, te da je počastvovan što je u društvu šefa Delegacije EU Semom Fabricijem i novog ambasadora Nemačke Tomasa Šiba.

Na kraju je ponovio da se nada da će izveštaj o Sbriji u Evropskom parlamentu biti usvojen sa jasnom većinom, kako bi se Srbiji pokazala podrška na putu u EU.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Makalister: Srbija je na pravom putu

Izvor: RTS, 04.Okt.2018

Verujem u posvećenost Srbije evropskom putu, rekao je izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister i istakao da se nada da će u decembru biti otvorena nova pregovaračka poglavlja. Aleksandar Vučić je naglasio da očekuje pozitivnu rezoluciju kao i da Srbija jasno i nedvosmisleno stoji na evropskom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.