Izvor: Blic, 28.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Mek' ruše 10 godina

'Mek' ruše 10 godina

KRUŠEVAC - Nedovršeni objekti u Kruševcu, poput poslovne zgrade Građevinskog preduzeća 'Jastrebac' i restorana Mekdonalds' na Rasinskom trgu, već godinama ruže izgled centra grada jer lokalna vlast nema sredstava a ni načina da utiče na sudbinu tih gradilišta, a tamo gde bi nešto i mogla da uradi, postoji nerazumevanje institucija.

Lokacija za izgradnju popularnog 'Meka' određena je još krajem devedesetih godina kada je i započeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izgradnja. Kompanija 'Mekdonalds' je kasnije odustala od gradnje, a svoje pravo na zemljište i objekat prenela je kompaniji 'Delta'. Na bazi tog ugovora, 'Delta' je očekivala adekvatne uslove za izgradnju 'Maksi' marketa. Kasnije su i oni odustali od ove lokacije i izvršili zamenu za lokaciju pored parkinga Sportskog centra. Započeti, nedovršeni objekat na Rasinskom trgu formalno-pravno može da se sruši koliko sutra. Situacija je komplikovanija sa nedovršenom zgradom GP 'Jastrebac' jer se ovo preduzeće već četiri godine u stečaju.

Zvonko Marković, glavni gradski arhitekta, tvrdi da opština nema nikakvih mogućnosti da utiče na sudbinu tih gradilišta, ali da bi deo problema mogao da se reši sprovođenjem konkursa za izradu urbanističkog plana detaljne regulacije Rasinskog trga.

- Juna prošle godine usvojen je generalni plan i njime je predviđeno sprovođenje konkursa, kako bi se urbanistički uredio pomenuti prostor. Međutim, od tada do danas Direkcija za urbanizam i izgradnju ne raspisuje konkurs jer smatra da to treba da učini opština - objašnjava Marković.

U Direkciji za urbanizam i izgradnju grada tvrde da je problem u lokalnoj vlasti.

- Inicijativa za sprovođenje konkursa postoji, ali ne i formalna odluka da se pristupa sprovođenju konkursa. Pripremili smo tekst konkursnog zadatka i izvršili geodetsko snimanje tog područja. Sada očekujemo konačnu odluku opštine jer su za sprovođenje konkursa neophodna i određena finansijska sredstva - ističe Miroslav Petrović, direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju grada.

S. Milenković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.