Mejer: BiH će razbiti u nezavisne delove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mejer: BiH će razbiti u nezavisne delove

BIJELJINA - Međunarodni zvaničnici, pre svega SAD, nikako da shvate da je davno prošlo vreme kada su stranci u BiH mogli da diktiraju promene, da danas nijedan politički lider u BiH neće da prihvati bilo kakav spoljni pritisak, te da će teritoriju države, oni najverovatnije razbiti u nezavisne delove, izjavio je profesor vašingtonskog Univerziteta za nacionalnu odbranu Stiven Mejer.

Mejer je za "Fokus" rekao da će o ustavnim promenama u BiH odlučivati, prvenstveno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domaći lideri.

Eksperiment započet 1995. godine - mrtav

Prema njegovim rečima, moguće je da će politički lideri u BiH postići sporazum o ustavnim promenama, ali one neće biti uspešne ako su nametnute spolja.

"Lideri tri etničke zajednice u BiH odlučiće o smeru ustavnih promena - ako se dogode i kad. Ovi lideri mogu pisati ustav koji gradi jedinstvenu državu s jakom centralnom vlasti u Sarajevu. Ali, samo Bošnjaci žele da to bude tako, pa je verovatno da takav ustav neće biti napisan. Takva vlada onda ne bi jasno služila interesima Srba i Hrvata", rekao je Mejer.

On je naglasio da, ako je BiH stalo da bude jedna država, onda će ona gotovo sigurno biti veoma decentralizovana.

"Mnogo je verovatnije da će BiH teritoriju razbiti u nezavisne delove i ustav će biti pisan za svaki deo posebno", smatra Mejer.

Komentarišući činjenicu da su gotovo svi politički lideri odbili u oktobru ponuđeni paket rešenja ustavnih promena, on je rekao da postoje tri razloga zbog kojih su predstavnici SAD i EU ponudili predloge na sastanku u Butmiru.

"Prvo, to je bio pokušaj da se pokaže da zapadne sile još kontrolišu situaciju u BiH. Drugo, SAD i EU još veruju u san jedinstvene, centralizovane bosanske države. Oni ne mogu prihvatiti činjenicu da je eksperiment koji je započeo 1995. godine sada mrtav... Treće, postoji vrlo malo kreativnog razmišljanja zvaničnika SAD i EU o Balkanu", rekao je Mejer.

Na pitanje kome najviše odgovara trenutna pat pozicija u BiH, profesor vašingtonskog univerziteta odgovorio je da ne misli da ova situacija odgovara bilo kome u BiH.

On smatra da bez neke vrste rezolucije koju bi prihvatile sve tri etničke zajednice gotovo da neće biti ekonomskog razvoja i da bi bezbednosna situacija sve više mogla da se okrene ka nasilju.

Stavovi SAD iz arogancije, neznanja i straha

Mejer navodi da odbijanje lidera stranaka da se sastanu sa premijerom RS Miloradom Dodikom u Banjaluci pokazuje da postoji vrlo malo zajedničkih tačaka među njima, kao i da je, verovatno, prudski proces mrtav i da BiH ostaje tamo gde je za proteklih godinu dana bila - na tački pucanja.

Odgovarajući na pitanje da li je priča o sastancima u Butmiru i paketu ustavnih promena samo još jedan pokušaj SAD da zadrži OHR u BiH, Mejer je rekao da za američke zvaničnike odbijanje Butmira predstavlja još jedan razlog više za ostanak OHR-a, "jer BiH nije napredovala".

"Većina Evropljana je za eliminisanje OHR-a, dok je za SAD OHR obaveza. Američki stavovi ukorenjeni su u aroganciji, neznanju i strahu", rekao je Mejer, ističući da su OHR, kao i Savet za provođenje mira, postali beskorisni pre mnogo vremena i da treba da uskoro budu raspušteni.

Mejer kaže da će rasplet trenutne situacije u BiH, uglavnom, zavisiti od onoga što lideri u BiH žele i da ljudima u BiH treba da bude pruženo isto pravo na samoopredeljenje koje je dato mnogim drugim ljudima u Evropi i drugde.

"U BiH samoopredeljenje znači da etničke zajednice moraju biti u mogućnosti da izaberu kakve političke zajednice žele... Oni moraju odgovoriti na pitanje da li žele ili ne da budu deo šire, centralizovane BiH. Ako je odgovor da, onda etničke zajednice treba da odrede kakvu državu žele. Ako ne žele da budu deo jedinstvene, centralizovane države, onda bi trebalo da im se dozvoli da svaka ide svojim putem", smatra Mejer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.