Mej: Britanska podrška zapadnom Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2018, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mej: Britanska podrška zapadnom Balkanu

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da će zapadnom Balkanu u okviru novog paketa mera, čiji je cilj jačanje mira, prosperiteta i demokratije u tom regionu, povećati finansijska davanja za skoro 95 odsto, sa 41 milion funti u 2018/19. godini na 80 miliona za 2020/21.

Ta sredstva, kako je objavljeno na sajtu britanske vlade, biće izdvojena iz britanskog Fonda za sukobe, bezbednost i stabilnost.

Mej je najavila je da će udvostručiti broj britanskog osoblja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje radi u regionu na bezbednosnim pitanjima koje pogađaju Veliku Britaniju i zapadni Balkan.

Ti stručnjaci će, kako se objašnjava, pomagati da kriminal ne stigne do ulica Velike Britanije i da zemlje regiona ojačaju sopstveno suprotstavljanje ozbiljnom i organizovanom kriminalu, terorizmu, nasilnom ekstremizmu, korupciji i pranju novca.

Zajedno sa austrijskom i norveškom vladom Britanija će pokrenuti Observatoriju za organizovani kriminal na Balkanu.

Najavljena je i pomoć za poboljšanje kompjuterske osposobljenost regiona u investiciji vrednoj milion funti za obuku i savetodavne aktivnosti. To podrazumeva i direktnu pomoć timovima za hitne kompjuterske odgovore u Srbiji i Crnoj Gori, organizujući stručnjacima iz oblasti bezbednsoti kurseve o zaštiti od sajber kriminala i pružajući stratešku pomoć vladama u regionu.

Velika Britanija će se takođe saglasiti sa Zajedničkom deklaracijom o principima razmene inormacija u oblasti jačanja zakona, što će omogućiti službama koje se bave primenom zakona u regionu da brže razmenjuju informacije u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Najavljeno je rukovođenje grupom viših stručnjaka koja će raditi na boljoj razmeni informacija i boljoj praksi, kroz regionalne forume, na prvom mestu za carinske službenike.

Na još godinu dana biće produžena Pan balkanska strateška rezervna snaga, čiji mandat ističe krajem ove godine, a koja se u Velikoj Britaniji drži u pripravnosti za odlazak na Zapadni Balkan, ukoliko bi se bezbednosna situacija pogoršala ili bi bilo potrebno da Velika Britanija podrži stabilnost u regionu.

Deset miliona funti London će dati i za jačanje digitalnih veština mladih na zapadnom Balkanu. Britanski savet će obezbediti obuku dece u 4.500 hiljade škola za jačanje digitalne pismenosti dece.

Dodatnih milion funti biće dato regionu da se suoči sa pitanjima nasleđa, uključujući podršku organizacijama koje rade na pronalaženju i identifikaciji oko 12.000 nestalih u sukobima devedesetih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.