Megaskandal trese Ameriku: Kad ja tamo, a ono Tito, Gavrilo Princip, Majn Kampf

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 18:59

Megaskandal trese Ameriku: Kad ja tamo, a ono Tito, Gavrilo Princip, Majn Kampf

Američki mediji bruje o nizu kontroverzi vezanih za sudiju američkog Vrhovnog suda Klarensa Tomasa.

Naime, kako piše portal Politiko, nakon što je prošle sedmice otkriveno da Tomas na poreskoj kartici nije naveo poslovne transakcije s megadonatorom Republikanske stranke, sada se pojavila priča da je isti taj donator tajno dopremao nacističke memorabilije iz Nemačke i s područja bivše Jugoslavije u SAD.

Republikanski donator o kojem je reč je Harlan Krou, 74-godišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Upravnog odbora i bivši glavni izvršni direktor Krou holdingsa, privatne kompanije za ulaganje u nekretnine.

Novinar Dalas morning njuza posetio je 2014. kuću Kroua u sklopu obilaska istorijskih domova i bio je, kako se navodi, iznenađen eksponatima koje je Krou godinama prikupljao.

Kontroverzna zbirka uključuje potpisanu kopiju Hitlerovog manifesta "Majn kampf", kip Josipa Broza Tita i prokrijumčarenu statuu atentatora Gavrila Principa.

Krou je rekao da je svoje imanje ispunio ovim "relikvijama" jer mrzi komunizam i fašizam. Uprkos tome, njegova je kolekcija u više navrata izazvala nelagodnost kod posetioca.

Neimenovana osoba, koja je bila jednom prilikom u poseti Krouu, rekla je za časopis Vašingtonijan da su u jednoj sobi porodične fotografije, a u drugoj stvari iz Drugog svetskog rata, dok su “diktatori u dvorištu".

Vrt diktatora, koji su mediji prozvali "vrtom zla", sastoji se od statua Lenjina i Staljina, rumunskog diktatora Čaušeskua i jugoslovenskog vođe Josipa Broza Tita.

Nije potpuno jasno kako je milijarder došao do svih tih kipova. Krou je reporteru Dalas morning njuza rekao da su to verodostojni artefakti s javnih trgova širom Evrope i Azije koje su građani srušili na kraju diktatorskih režima.

Prema Krouu, bele pruge na Lenjinovom kipu ostaci su boje koju su bacili besni Rusi, a komadići koji nedostaju na Staljinovom kipu dokaz su besa antikomunističke rulje. Krou kaže da je kip Gavrila Principa morao biti prokrijumčaren preko granice između Srbije i Hrvatske, prerušen u šljunak, zbog straha da bi ga hrvatski graničari u besu mogli uništiti.

Među artefaktima koje Krou ima su i komplet posteljine s nacističkim simbolima, dokumenti koje su potpisali Kristofor Kolumbo i Džordž Vašington, slike Renoara i Monea, kao i kipovi Vinstona Čerčila I Margaret Tačer.

Krouov kolekcionarski hobi ponovno je došao pod lupu javnosti kad je otkriveno da je milijarder dugogodišnji prijatelj sudije Tomasa i njegov tajni dobročinitelj.

Tomas je nedavno morao da objašnjava javnosti zašto nije otkrio raskošno putovanje avionom i jahtom u Indoneziju, vredno pola miliona dolara, na račun uticajnog republikanskog donatora.

Ispostavilo se i da je Tomas gotovo svake godine prihvatao luksuzna putovanja od biznismena iz Dalasa. Letovao je na Krouovoj superjahti po celom svetu, leteo njegovim avionom “bombardijer global 5000”, boravio u ekskluzivnim klubovima...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.