Medvedev u Skupštini: Spremni smo da pružimo podršku očuvanju integriteta i suvereniteta Srbije

Izvor: RTS, 19.Okt.2019, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev u Skupštini: Spremni smo da pružimo podršku očuvanju integriteta i suvereniteta Srbije

Rusija je spremna da pruži svu neophodnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, poručio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev obraćajući se poslanicima Narodne Skupštine Republike Srbije. Zahvalio je Srbiji što se nije pridružila sankcijama protiv Rusije uz napomenu da će njegova zemlja to umeti da ceni.
Medvedev je istakao da mu je drago da ponovo govori pred Skupštinom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije gde je govorio i pre deset godina. Kako je dodao, od tog trenutka se odnosi dve zemlje nisu promenili i njemu je čast da učestvuje u obeležavanju 75 godina od oslobođenja Beograda.

Medvedev je istakao da je oko 9.000 sovjetskih vojnika poginulo i sahranjeno tokom operacije oslobođenja Jugoslavije a da je samo tokom beogradske operacije poginulo više od 4.000.
"Važno nam je da u Srbiji pamte njihovo junaštvo i heroizam i brižljivo čuvaju grobove sovjetskih vojnika. Rusija vam je zahvalna na tome", naglasio je Medvedev.
Dodao je da će sa posebnim osećajem položiti vence na spomenik oslobodiocima Beograda. Mi cenimo težnju rukovodilaca vaše zemlje da se čuva istina o ratu i da se suprotstavljate reviziji istorije.
Podsetio je da je Srbija okupila i predstavnike Besmrtnog puka, što je posebno važno dok se u nekim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma.
Navodi da je na delu otvorena propaganda nacističkih ideja kao i da su agresivne akcije neonacista postale redovna pojava. Medvedev ukazuje da to ne samo da je opasno, već podriv ai principe međunarodnh odnosa koji su razrađeni posle Drugog svetskog rata.
Smatra da je cilj tih manipulacija da se promeni svet i da se nametnu jednostrana rešenja, što stvara uslve za napetost i koflikte i vodi u nestabilnost u celom svetu.
"Srbija je, nažalost, na sebi iskusila posledice delovanja koja su izvršena u protivrečju sa međunarodnim pravom", rekao je Medvedev precizirajući da misli na događaje iz 1999. godine.
Ukazuje da je Rusija tada i sada podržavala srpski narod i da je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u čuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
Kaže i da je njegova zemlja zainteresovana isključivo za mirno rešavanje sukoba na osnovu rezolucije 1244.
"Mi želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna i težimo da razvijemo sardnju sa svim balkanskim državama", poručio je Medvedev.
Evroazijska unija nije zatvoreni klub
Premijer Rusije veruje da je pamćenje naroda o korenima osnov bilo koje državnosti. Navodi da su države počele da se razvijaju kao samostalne i suveene onda kada su narodi shvatili da imaju pravo na suverenitet i samostalan razvoj.
Istakao je i ulogu Beograda u Pokretu nesvrstanih kao veoma važno istorijsko nasleđe.
Medvedev je rekao da je danas moguć samo mnogopolarni svet na osnovu poštovanja nacionalnih interesa i nemešanja u unutrašnje poslove.
U tom smislu je rekao da Evroazijska ekonomska unija nije zavoreni klub već da ona aktivno razvija međunarodne odnose sa velikim brojem država.
Dodao je da predstoji poseta premijerke Ane Brnabić Moskvi i da se nada da će se ona završiti potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije.
"To je praktina realizacija naše saradnje i olakšaće prostup srpskih proizvoda na veliko tržište koje ima više od 180 miliona ljudi", rekao je Medvedev.
Ruski premijer ističe da se pred zemlje često stavlja izbor između Zapada i Istoka ali da ne treba ići ni na Zapad ni na Istok, već treba graditi saradnju u ntersu sopstvenih zemalja i naroda.
Kaže i da su u EU odbacili mehanizme saradnje s Rusijom i da nije siguran da je nekome zbog toga postalo bolje. Dodaje da se Rusija ne oseća kao kažnjena i da ne tuguje za vremenom kada su se održavali ti sastanci ali da ima posledica. Biznis je u Evropi i u Rusiji izgubio milijarde evra koje je nemoguće povratiti, rekao je Medvedev.
Ukazuje i da se problemi u Evropi samo povećavaju pominjući migracionu krizu i terorizam. Kaže i da su događaji na Bliskom Istoku i na severu Afrike pokazali da smena neodgovarjaućih režima i nametanje modela uzrokuju haos na ogromnim teritorijama.
Zahvanost Srbiji što se nije pridružila sankcijama 
Medvedev je iskoristio trenutak da zahvali na poziciji Srbije koja bez obzira na pritiske i evropske procese nije uvela sankcije Rusiji.
"Mi ćemo to ceniti", poručio je.
Ponavlja da je Rusija zainteresovana za normalne odnose sa EU i da želi stabilnog i ekonomski uspešnog komšiju. Konstatuje da se obim saradnje sa Eu dvosruko smanjio.
Poručuje da su Rusi otvoreni za ravopravno poštovanje dijaloga sa EU ali samo na onim principima na kojima se gradi obostrana saradnja.
"Odnosi izeđu Srbije i Rusije mogu da budu primer jer je vaša zemlja naš stari prijatelj. Vezuju je istorija, kultura i vera. U shvatanju naših ljudi živi misao da smo zaista bratski narodi i to jeste tako", dodao je Medvedev.
Kaže da se Rusija trudila da bude podrška za Srbe i da je tako bilo i u prošlosti. Kao promere je naveo 19. vek ali i ratove za oslobođenje od Turaka i potrese u Rusiji 1917. godine.
"Moji sunarodnici su ostavili vidljiv trag u srpskoj kulturi, pomagali nauku, obrazovanje, stvarali škoe, pozorište, balete. I ova zgrada u kojoj se nalazimo je primer prijateljstva Rusa i Srba, u njenom stvaranju je učestvovao arhitekta Nikolaj Krasnov", rekao je Medvedev.
Kaže da se Rusija trudila da bude podrška za Srbe i da je tako bilo i u prošlosti. Kao promere je naveo 19. vek ali i ratove za oslobođenje od Turaka i potrese u Rusiji 1917. godine.
"Moji sunarodnici su ostavili vidljiv trag u srpskoj kulturi, pomagali nauku, obrazovanje, stvarali škoe, pozorište, balete. I ova zgrada u kojoj se nalazimo je primer prijateljstva Rusa i Srba, u njenom stvaranju je učestvovao arhitekta Nikolaj Krasnov", rekao je Medvedev.
Rast robne razmene 
Dodaje da robna razmena raste i da su intenzivirane trgovinske veze, uz naglašavanje projekata u energetici. Kaže da je Srbija lider energetskog tržišta i da je ruska kompanija osnovni akcionar zajendičkog preduzeća.
"Mislim da kompanija ima lepe perspektive da poveća obim istraživanja i prodaje. Najvažnije da je stabilna i da doprinosti budžetu Srbije uz visokoefikasna radna mesta", rekao je Medvedev.
Podseća i da će kroz Srbiju da prođe Turski tok, št je korisno za celu Evropu i zahvalio je poslanicima što su to podržali.
Govorio je i o projektu modernizacije žrlrznice kao i o saradnji u poljoprivredi. Ističe da sankcije i kontrasankcije nisu dobre i da će se u jednom trenutku završiti ali da su i srpski i ruski poljoprivrednici rekli da su za njih dobre i da su molili da se očuva režim i da s epoboljša saradnja.
Medvedev kaže da postoje vidljivi rezultati i u drugim sferama kao što su digitalne tehnologije i turizam.
Govorio je i o pomoći u izgradnji hrama Svetog Save za koji je rekao da je ubeđen da će postati simbol prijateljstva. Medvedev je pohvalio Srbiju za organizaciju zasedanja Interparlamentarne unije.
"Hvala vam na podršci razvoja odnosa", rekao je Mevedev poslanicima i poželeo im mnogo uspeha. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Medvedev: Čestitam godišnjicu, želim vam mir i slobodu

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2019

BEOGRAD - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je danas građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.