Medvedev: Ujedinimo snage pred novim pretnjama

Izvor: Politika, 20.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Ujedinimo snage pred novim pretnjama

Strateško partnerstvo Rusije i EU treba da bude noseći stub nove Evrope

Obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije ruski predsednik Dmitrij Medvedev zahvalio je srpskom narodu na odgovornom i plemenitom odnosu prema istoriji Drugog svetskog rata dodajući da „Srbima nije potrebno objašnjavati na čijoj je strani tada bila istina”.

„Treći rajh nije naišao na otpor u Evropi. Čitav niz država ne samo što je podržavao već je i ratovao na strani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << hitlerovskog režima. Mora se otvoreno reći da je odgovornost tih političkih režima takođe očigledna: da nije bilo takve podrške broj žrtava fašizma mogao je biti znatno manji”, naglasio je Medvedev i dodao da su gnusni pokušaji da se odgovornost za početak Drugog svetskog rata svali podjednako na hitlerovsku Nemačku i Sovjetski Savez. Ističući da je Rusija spremna za harmonizaciju odnosa sa SAD i drugim zapadnim partnerima, uključujući mirnu i konstruktivnu saradnju s NATO-om, Medvedev je rekao da strateško partnerstvo Rusije i EU treba da bude noseći stub nove Evrope.

Ruski predsednik je u obraćanju poslanicima predložio da u novom sporazumu o evropskoj bezbednosti budu fiksirana jasna pravila upozorenja i mirnog regulisanja konflikata. „Lekcije iz prošlosti upozoravaju nas da ne činimo greške i ne izmišljamo razloge za razdore već da ujedinimo snage pred novim pretnjama”, rekao je ruski predsednik dodajući da se na tome bazira inicijativa Rusije za izgradnju savremenog sistema evropske bezbednosti.

„I balkanska kriza i događaji na Kavkazu pokazali su neefikasnost postojećeg sistema i neophodnost njegove modernizacije”, rekao je Medvedev. „Priprema i potpisivanje Sporazuma o evropskoj bezbednosti trebalo bi da bude početak formiranja jedinstvenog bezbednosnog polja u evroatlantskoj zoni i osiguralo bi pouzdane i iste garancije tim zemljama, nezavisno od njihove pripadnosti vojnim savezima”, zaključio je on.

Medvedev je istakao da osnova rusko-srpske saradnje „može i treba da bude ekonomska saradnja”.„Prošle godine Rusija i Srbija postigle su dogovore o strateškim pitanjima, koja se odnose na zajedničke projekte u oblasti nafte i gasa. To su fundamentalni dogovori”, istakao je on izrazivši želju da se „Srbija posle dogovora pretvori u velikog regionalnog energetskog igrača, koji učestvuje u transportu i distribuciji ruskog prirodnog gasa”.

A. M.

--------------------------------------------------------------------------

Moskva će nastaviti da podržava Srbiju

Od našeg dopisnika

Moskva, 20. oktobra– Svi ruski mediji informišu danas o poseti predsednika Medvedeva Beogradu. Ruskim televizijskim novinarima se posebno dopalo to što se predsednik zove Boris, njegova sestra Vera, a ćerke Maša i Vanja, pa retko ko propusti da to navede.

Elektronski mediji citiraju reči Medvedeva da će Rusija i dalje ukazivati Srbiji podršku u očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti države koja je zasnovana na normama međunarodnog prava.

Ruski mediji posebnu pažnju posvećuju energetskim dogovorima.

„Ako izgradnja transnacionalnog gasovoda omogući da se promene maršrute izvoza ruskog gasa i snize tranzitni rizici, izgradnja podzemnog skladišta će omogućiti da se optimizuju obimi isporuka u skladu sa sezonskim potrebama”, citiraju se reči direktora „Gasproma” Alekseja Milera.

Podsećajući da se u Evropi odvija proces revizije rezultata Drugog svetskog rata i uloge Moskve u borbi protiv fašizma, „Prajm Tas” se pita „da li je današnja poseta Medvedeva Beogradu simbolična ili je na delu banalna računica srpskih vlasti da od RF dobije finansijsku podršku u situaciji kada Evropsku uniju ne zabrinjava kriza u srpskoj ekonomiji”.

Aleksej Makarkin, zamenik direktora Centra za političke tehnologije u Moskvi, smatra da je prošlo vreme kada su se odnosi između dve zemlje određivali sentimentalno. „U realnosti postoje realni i konkretni interesi. Imajući u vidu istorijske veze, zajedničke stavove o Kosovu, Srbija je za Rusiju, ako ne idealan, onda sasvim dobar partner.”

LJ. Milinčić

[objavljeno: 21/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.