Medvedev: Rusija mora da bude atraktivnija

Izvor: Blic, Tanjug, 26.Jul.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Rusija mora da bude atraktivnija

Ruski predsednik Dimitrij Medvedev izjavio je da Rusija mora da bude atraktivnija kako bi je ostatak sveta poštovao, ističući da ne može da postane snažnija bez dobrih odnosa sa inostranstvom.

Rusija ne bi trebalo da bude neprijatna i teška za saradnju, ali istovremeno mora i da "odlučno odgovori kada okolnosti to nalažu", rekao je Medvedev u intervjuu tv stanici NTV, koji će biti emitovan u toku dana, a koji je preneo Rojters prema transkriptu intervjua koji je objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kremlj.

Upitan da li se nelagodno osećao zbog imidža Rusije kao "medveda", Medvedev, čije prezime ima koren u toj reči, je kazao da mu je taj "imidž blizak srcu",

Medvedev je istakao da su bolji odnosi sa Zapadom u interesu Rusije i da će napredak u domovini doprineti izgradnji bolje slike zemlje u svetu.

"Ako želimo da pokažemo pravu sliku svetu, onda moramo da razrešimo probleme koji nas pritiskaju, a pre svega naše društvene i ekonomske probleme", dodao je Medvedev.

On naveo da Rusija teži da stvori "modernu i takmičarsku zemlju", ukazavši da se takva zemlja može stvoriti ako se imaju normalni odnosi sa svetom.

Medvedev je modernizaciju ruske ekonomije i uvođenje vladavine zakona odredio za svoje prioritete i smatra da je ekonomska kriza samo istkla neophodnost takvih promena.

Prema njegovim rečima, stvaranje bližih veza Zapadom je dugoročna strategija.

"Ne možemo sami da proizvodimo određene tehnologije, čak i ako uspostavimo najrazvijenije društvo i najjaču ekonomiju", rekao je on.

Medvedev je, međutim, napomenuo da postoje granice u tome koliko daleko Rusija može da ide u kompromisima zarad boljih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Bez ljubomore gledamo kako druge države grade odnose sa našim međunarodnim partnerima, uključujući i tako važnog partnera kao što su SAD", kazao je ruski predsednik.

Rusija ne veruje da je ispravno da se druge države "uvlače" u vojne i političke alijanse, ako je to protivno volji naroda, rekao je Medvedev, misleći na Ukrajinu i Gruziju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.