Meduze snimljene u Savi: Stižu li nam iz Hrvatske i treba li da se brinemo?

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 21:17

Meduze snimljene u Savi: Stižu li nam iz Hrvatske i treba li da se brinemo?

Beograd -- Jedan meštanin Zagreba nedavno je snimio meduze u reci Savi u tom gradu.

Kako javljaju hrvatski mediji, pojavu te vrste u nekim ribnjacima već su ranijih godina uočili i stanovnici Slavonije.

Upitali smo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da li možemo da očekujemo meduze i u našim vodama. Oni su nam otkrili i o kakvoj je vrsti reč.

"Slatkovodna meduza o kojoj je reč je potpuno bezopasna i već dugo se beleži kod nas. Ime >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << joj je 'craspedacusta sowerbyi'. U Republici Srbiji je prvi put zabeležena 1958. godine. Kod nas je beležena samo u stajaćim vodama. U Crnoj Gori je nađena na Rijeci Crnojevića. Ne zna se tačno kako je preneta u Evropu, verovatno sa tankovima u kojima je prenošena riba ili vodene biljke koje se gaje kao ukrasne. Možda i akvaristika", kažu za B92.net iz ministarstva.

Iz Ministarstva su nam kazali da ove meduze nisu opasne po ljude, kao ni po životnu sredinu.

"Ova meduza ne predstavlja zdravstveni problem, a prema dostupnim podacima, meduza ne utiče negativno na nativnu biološku raznovrsnost", kažu iz Ministarstva za naš portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.