Medojević: Šarić zarađivao milione evra dnevno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2010, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medojević: Šarić zarađivao milione evra dnevno

BEOGRAD - Akcija "Balkanski ratnik", u kojoj je zaplenjeno gotovo tri tone kokaina iz Južne Amerike, najveća je u istoriji zaplena izvedenih na području Urugvaja i Argentine i predstavlja jasan signal da Srbija neće odustati da tu akciju dovede do kraja, istaknuto je u sinoćnoj debati na RTS-u, a lider Pokreta za promene Nebojša Medojević izneo je da je narko kartel braće Šarić zarađivao tri do četiri miliona evra dnevno

Akcija izvedena oktobra prošle godine pripremana je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godinu dana i do sada je istražni postupak pokrenut protiv 24 lica od kojih je 15 u pritvoru, a devet se potražuje među kojima su i braća Duško i Darko Šarić iz Pljevalja koji se smatraju vođama te internacionalne kriminalne grupe.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobdan Homen je u emisiji RTS-a "Da, možda, ne" rekao da je ovo tek početak i da će istraga pokazati do kojih sve "vrhova" vodi ova zaplena, kao i da je za sada najvažnije spremnost i politička volja države da se ne stane sa ovim postupkom.

"Tako velika narko grupa nije mogla da postoji, a da nije imala vezu sa politikom, medijima… istraga će biti mnogo interesantnija kada uđe u finansijsku sferu jer će se, prateći tokove novca, pokazati do kojih sfera društva je taj 'prljavi novac' stigao ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori i drugim državama regiona", rekao je Homen.

Na to, objasnio je on, ukazuje činjenica da su članovi tog kriminalnog klana nosioci po četiri ili pet pasoša, a da bi oni sve to imali neko je morao da im to omogući.

Homen je ukazao da je aktivnošću ovog klana cela država bila ugrožena i da je u njihovom vlasništvu ogromna imovina, od kafića do čitavih preduzeća, kao i da je danas završeno ročište o njenom oduzimanju.

Lider parlamentarnog opozicionog Pokreta za promene u Crnoj Gori Nebojša Medojević izrazio je uverenje da ova kriminalna grupa, kao i ona koja se bavila švercom cigareta, ima političku podršku u Crnoj Gori i u Srbiji.

Govoreći o Crnoj Gori, Medojević je rekao da organizovani kriminal u toj zemlji predstavlja politički faktor koji je uticao na donošenje i političkih odluka.

On je kazao da je, prema njegovim informacijama, ovaj narko kartel imao perioda kada je dnevno u luku Bar pristizalo narkotika u vrednosti od tri do četiri miliona evra.

Medojević je kao veoma važno za borbu protiv organizovanog kriminala istakao to da se na državnom vrhu u Srbiji, za razliku od Crne Gore, nalazi politički čista elita koja "ima petlju" da uđe u obračun sa organizovanim kriminalnim grupama.

Portparol specijalnog tužilaštva Tomo Zorić ukazao je u istoj emisiji da je borba protiv mafije i trgovine narkoticima jedan od prioriteta Srbije jer, kako je rekao, može se desiti da država ima svoju mafiju, ali ne i da mafija ima svoju državu.

Direktor policije Milorad Veljović istakao je da je za ulazak u borbu protiv organizovanog kriminala presudnu ulogu imalo formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost u kome su zastupljeni predstavnici svih bezbednosnih struktura, a predsedava mu predsednik Srbije Boris Tadić.

Jovan Stojić, portparol Bezbedno-informativne agencije, koja je, uz američku DEA, bila glavni akter raskrinkavanja kokainskog kartela teškog gotvo tri tone, rekao je da je droga bila namenjena evropskom tržistu.

On je objasnio da je kanal presečen u Urugvaju gde nije bilo srpskih operativaca, ali da je nabavku, od proizvodnje do distribucije narkotika, finansirala organizovana kriminalna grupa na čijem čelu su braća Šarić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obračun sa narko mafijom

Izvor: RTS, 13.Feb.2010

Akcija "Balkanski ratnik" je tek početak i istraga će pokazati do kojih sve "vrhova" vodi zaplena droge u Latinskoj Americi, rekao za RTS državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen. Ova kriminalna grupa ima podršku u Crnoj Gori, rekao Nebojša Medojević. ..Akcija "Balkanski ratnik", u kojoj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.