Medof: Kriv sam

Izvor: RTS, 12.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medof: Kriv sam

Bivši broker Bernard Medof izjasnio se da je kriv za jednu od najvećih prevara u istoriji "Volstrita", zbog koje bi mogao da bude osuđen i na 150 godina zatvora. Ne mogu da izrazim koliko mi je žao zbog svega što sam uradio, rekao Medof. Među žrtvama prevare glumac Džon Malkovič, reditelj Stiven Spilberg i voditelj Lari King.

Bivši šef brokerske kuće "Nasdak" Bernard Medof izjasnio se da je kriv po svih 11 tačaka optužnice, koja ga tereti za jednu od najvećih prevara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u istoriji "Volstrita".

Medof je upućen u zatvor, gde će verovatno ostati do kraja života.

"Ne mogu da izrazim koliko mi je žao zbog toga što sam uradio", rekao je sedamdesetogodišnji Medof u Saveznom sudu na Menhetnu, izjašnjavajući se da je kriv po svim tačkama optužnice.

Predsedavajući sudija Deni Čin odlučio ja da Medof ostane u pritvoru do izricanja presude 16. juna.

"Ima podstrek da pobegne, mislio je da pobegne i postoji rizik da bi mogao da pobegne", rekao je sudija Čin.

U saslušanju koje je trajalo više od jednog sata, bivši čelnik "Nasdaka" opisao je šemu za koju je od početka znao da je "kriminalna i pogrešna", ali za koju se nadao da će se brzo završiti.

To je međutim potrajalo, pošto je u sistemu piramidalne šeme koja je građena decenijama, Medof prevario oko tri miliona ljudi, uključujući ugledne bankare i poznate ličnosti.

Kako je postajao svesniji da je duboko umešan u prevaru, shvatao je da će, kako je naveo "dan hapšenja i suđenja neizbežno doći".

Zbog prevara, za koje se procenjuje da su bile veće od 65 milijardi dolara, Medof bi mogao da ostatak života provede u zatvoru. Tužilaštvo je ranije najavilo da neće odustati od zahteva da se Medof osudi na 150 godina zatvora.

Neki od oštećenih investitora tražili su od suduje da odbije Medofovo priznanje krivice, traživši da mu suđenje ipak počne.

Tužioci su saopštili da ulažu sve napore da obeštete žrtve prevare od Medofovog novca i imovine, za koju se procenjuje da vredi više od 170 milijardi dolara.

Tužioci su dodali da je uloženo mnogo napora da se pronađe pronevereni novac i da se utvrdi da li je eventualno još neko odgovoran za prevaru. Do sada, osim Bernarda Medofa, niko nije optužen.

Američki lista "Volstrit džurnal" objavio je ranije listu onih koji su uložili novac u Medofovoj kompaniji.

Prema tim podacima najviše oštećeni proneverama su kompanija "Ferfild Grinvič Advajzors" koja je uložila 7,5 milijardi dolara, "Tremont Grup holdings" sa 3,3 milijarde, španska "Santander banka" koja je uložila 2,8 milijardi dolara i mnogi drugi.

List, međutim, objavljuje i imena mnogih poznatih ličnosti za koje se ne zna koliko su novca izgubili u piramidalnoj šemi. Među njima su reditelj Stiven Spilberg, glumac Džon Malkovič i televizijski voditelj Lari King.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.