Međunarodno takmičenje u šahu na Srebrnom jezeru

Izvor: RTS, 20.Jun.2017, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodno takmičenje u šahu na Srebrnom jezeru

Na Srebrnom jezeru kod Veliko Gradišta u toku je Međunarodno takmičenje u šahu, koje je privuklo velemajstore iz celog sveta. Uz pomoć interneta, šah se vraća na velika vrata.
Šetnja u tišini, najrazličitije poze mislilaca i tek poneki potez za one najstrpljivije. Tako izgleda takmičenje A grupe na 11. Međunarodnom Šahovskom turniru "Srebrno jezero 2017." Tenzija se ovde ne vidi, ali se sudar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razvijenih strategija i želja za pobedom i te kako oseća.

"Posle svakog turnira ja smršam nekoliko kilograma. To se tako dešava. Tako da je i taj fizički aspekt jako izražen u šahu pošto su jako duge partija, traju četiri do pet sati. Još danas biće dve partije dnevno na Srebrnom jezeru. Vrlo je i spihički i fizički jako teško igrati šah", kaže Nikola Nestorović, velemajstor Srbija.
Duga pauza nakon slavnih dana šaha tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka je završena. Razvoj interneta stvorio je nove prostore za šah i učinio ga ponovo zanimljivim.
"Sada je situacija mnogo bolja, imamo mnogo turnira, mnogo mogućnosti. Imate petnaest turnira dnevno na internetu koje možete gledati i svaki igrač ima mogućnost da proučava šah, koji je sada na najvišem nivou", kaže Vlad Dobrov, velemajstor Rusija.
I snaga šahovskog turnira na Srebrnom jezeru raste.
"Ove godine na turniru koji se igra u tri kategorije A B i C imamo 19 federacija, znači ukupno 260 učesnika, od toga 60 igrača sa titulama međunarodne šahovske kategorije. 11 velemajstora, 20 internacionalnih majstora što dovoljno govori o snazi turnira", kaže Nebojša Baralić, sudija.
Danas u svetu šahovski velemejstor se može postati sa dvanaest godina. Zato je Šahovski savez Braničevskog okruga počeo da gradi celu novu generaciju mladih šahista.
"Napravili smo program Naučimo šah kroz igru koji se dešava u vrtićima gde svake godine imamo između 100 i 300 mališana koji povuku svoje prve poteze, odigraju svoj prvi turnir", kaže Vojkan Petrović, organizator turnira.
Dobri igrači godišnje odigraju i do 2.000 turnira. U Srbiji se još uvek ne može živeti samo od nagrada, ali može od trenerskog posla.
rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.