Međunarodno pravo i regionalna saradnja u središtu pažnje interparlamenatarca

Izvor: RTS, 14.Okt.2019, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodno pravo i regionalna saradnja u središtu pažnje interparlamenatarca

Na Beogradskom zasedanju Interparlamentarne unije poslanici 150 država sveta razgovaraju o tome kako da se ojača međunarodno pravo i regionalna saradnja. Za predsedavajuću su izabrali predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković, koja ih je pozvala da utiču na svoje Vlade da poštuju načela međunarodnog prava.
Predsednica Skupštine Srbije rekla je interparlamentarcima da kršenje međunarodnog prava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vodi nasilju, a za mir je važna regionalna saradnja, kroz dijalog i kompromis.

"To su principi na kojima insistira i Republika Srbija bezrezervnim zalaganjem za dijalog koji treba da dovede do kompromisa zasnovanog na međunarodnom pravu i rešenja kojim se obezbeđuju mir i stabilnost", poručuje novoizabrana predsedavajuća Interparlamentarnoj uniji Maja Gojković.
Navodi da je to je pristup Srbije u rešavanju pitanja Kosova i Metohije. "Zahvaljujemo na podršci i razumevanju državama širom sveta koje dele taj pristup", ističe Gojkovićeva.
Nema mesta govoru mržnje u 21. veku, naglasila je predsednica Interparlamentarne unije.
"Bilo je govora mržnje koji su doveli do masakara, do velikih ubistava, a danas je na nama parlamentarcima da se borim protiv zločina i nepravde. Danas naša je odgovornost da promovišemo dijalog", ukazuje predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron.
Različit fokus predstavnika zemalja koje (ne)priznaju Kosovo
U Beogradu prvi put i poslanici zemalja koje nisu priznale Kosovo, ili su povukle priznanje. Među njima i Čile, u kojem će se za dva dana glasati o prijemu Kosova u Interpol.
Predsednik parlamenta Čilea Ivan Flores Garsija navodi da će na generalnoj Skupštini Interpola biće oko deset hiljada zvanica.
"Čile ostaje pri svojoj odluci. Nećemo podržati prijem Kosova. Ujedinjene nacije nisu priznale nezavisnost Kosova, a Čile poštuje teritorijalni integritet Srbije", poručuje Garsija.
Dok Čile interesuje jača policijska saradnja protiv terorizma i narko-trafikinga, za naše susede važan je region.
"Mislim da je suradnja svih zemalja u regiji vrlo bitna za našu budućnost i ekonomsku i gospodarsku i sigurnosnu. Vidim i Srbiju i Crnu Goru i ostale zemlje u krilu EU", kaže Saša Đujić poslanik SDP-a u Hrvatskom saboru.
I vlast i opozicija aktivni u radu IPU
U ulozi domaćina, i vlast i opozicija.
Vladimir Orlić iz SNS, koji je i šef srpske delegacije u IPU smatra da je Srbija danas centar političkih dešavanja na svetskoj političkoj sceni.
Bojkot u ovoj skupštini ne važi.
Aleksandra Jerkov iz DS-a i član srpske delegacije u IPU kaže da Demokratska strank, osim učešća u radu odbora u kojima su članovi zakazali niz bilateralnih sastanaka sa poslanicima, najviše se koncentriše na poslanike iz Evrope - EU ali i sa poslanicima drugih zemalja.
"Za DS sastanci sa poslanicima iz EU i Evropskog parlamenta su prioritet, a teme su našoj javnosti poznati problemi sa demokratijom u Srbiji i izbornim uslovima", naglašava Jerkovljeva.
Skupština Interparlamentarne unije u Beogradu zaseda do četvrtka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.