Medjunarodni sud pravde presudio u sporu Srbije i Hrvatske

Izvor: Beta, 21.Jan.2015, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medjunarodni sud pravde presudio u sporu Srbije i Hrvatske

BEOGRAD, 21. januara 2015. (Beta) - Medjunarodni sud pravde u Hagu doneo je presuda u sporu Srbije i Hrvatske po tužbama za genocid, a odluka bi trebalo da bude saopštena u prvoj nedelji februara, preneli su beogradski listovi Politika, Večernje novosti i Danas u današnjim izdanjima.

Glavna rasprava po uzajamnim tužbama za genocid počela je 3. marta prošle godine, posle višestrukih razmena pisanih podnesaka, pred najvišim sudom UN.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << SR Jugoslavije podnela u julu 1999, tvrdeći da su vlasti u Beogradu, za vreme rata na hrvatskoj teritoriji 1991. počinile genocid nad Hrvatima. Srbija je u januaru 2010. sudu predala kontratužbu da su hrvatske vlasti i snage u avgustu 1995, tokom operacije Oluja, počinile genocid nad srpskim stanovništvom Kninske krajine.

U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.

Genocid je, kako se navodi u kontra-tužbi Srbije, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.

Alternativno, Srbija je od suda zatražila da Hrvatsku proglasi odgovornom za zaveru za počinjenje genocida ili za to što je propustila i propušta da genocid spreči i kazni.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.