Međunarodni sertifikati za vozače

Izvor: RTS, 11.Okt.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni sertifikati za vozače

Uručeno prvih 100 međunarodnih sertifikata predstavnicima srpskih kompanija, čiji su profesionalni vozači obuku završili u "Riko trening centru" u Beogradu.

Direktor Međunarodne IRU Akademije iz Ženeve Filip Patrik uručio je prvih 100 CPC sertifikata predstavnicima srpskih kompanija, čiji su profesionalni vozači obuku završili u "Riko trening centru" u Beogradu, saopšteno je iz tog centra.

Cilj tog programa je, kako je navedeno, da se postizanjem većeg nivoa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obučenosti vozača smanji broj saobraćajnih nezgoda na nacionalnim i međunarodnim putevima.

Istovremeno je "Riko trening centar" dobio status akreditovanog Regionalnog centra za jugoistočnu Evropu (zemlje bivše Jugoslavije, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Grčka i Albanija), što je potvrda dosadašnjeg kvalitetnog rada po programu IRU Akademije.

Direktor Centra Božo Ilić je rekao da će uloga Regionalnog centra biti da primenom programa obuke IRU Akademije postigne harmonizaciju u poštovanju propisa i da primenom standarda ojača transportnu industriju u regionu.

Primenom svetskih standarda očekuje se da će ta institucija dati veliki doprinos svojim iskustvom u radu, koordinacijom sa relevantnim institucijama iz oblasti saobraćaja zemalja u okruženju i pomoći u otvaranju novih akreditovanih centara, što treba da dovede do veće bezbednosti u saobraćaju.

"Smatramo da otvaranje Regionalnog centra u Beogradu, država Srbija na jedan neposredan način dobija vodeću ulogu u obrazovanju kadrova za prostor jugoistočne Evrope", rekao je Ilić.

Uručenju sertifikata prisustvovali su i predstavnici ministarstava za Infrastrukturu i unutrašnjih poslova, koji su projekat podržali.

IRU Akademija, kao obrazovna institucija u okviru Međunarodne Asocijacije za drumski prevoz (IRU), sa sedištem u Ženevi, osnovana je sa zadatkom da razvija međunarodni drumski prevoz robe, putnika i opasnih materija putem harmonizacije, usvajanja i primene standarda.

Taj zadatak IRU Akademija realizuje kroz programe obuke koje sprovode akreditovani trening instituti širom Evrope, ali i kroz direktne kontakte sa nacionalnim institucijama zaduženim za oblast saobraćaja i predstavnicima transportnih kompanija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.