Međunarodni panel o uzrocima Prvog svetskog rata

Izvor: Studio B, 30.Maj.2014, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni panel o uzrocima Prvog svetskog rata

Koreni Prvog svetskog rata leže u slabljenju Osmanlijskog carstva čime je poremećena ravnoteža moći u Evropi, složili se učesnici panel diskusije na međunarodnoj konferenciji posvećenoj Prvom svetskom ratu.

Pitanje Prvog svetskog rata mora se sagledati u širem kontestu i ne treba se baviti traženjem krivca u ovako kompleksnom svetu, smatra profesor Kristofer Klark sa univerziteta Kembridž.

Prema njegovim rečima, Srbija je bila deo opštih evropskih težnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ka uspostavljanju nacionalne države krajem 19. i početkom 20. veka. "Srbija je prolazila kroz period turbulencija, ali nikad nije bila otpadnička država, bila je evropska država", ocenio je Klark.

Osvrnuvsi se na navode o srpskom nacionalizmu, on je rekao da Srbi nikada nisu tražili ništa, što Austrijanci i Nemci nisu već postigli.

Upoređujući situaciju u svetu danas sa stanjem u vreme Prvog svetskog rata, Klark je zaključio da "smo sada u multipolarnom svetu sa multilateralnim pretnjama i visokim stepenom paranoje".

Profesor Dominik Liven, takođe sa Kembridža, ukazao je da nacionalizam nije istočnoevropski fenomen već globalni.

Govoreći o uzrocima Prvog svetskog rata, on se osvrnuo na spoljnu politiku Rusije za koju je primetio da je imala tri pokretača: bezbednost, interes i identitet.

On smatra da je u osnovi tog rata bio sukob između Rusije i Nemačke oko dominacije u istočnoj Evropi.

„Ravnoteža moći je osnova evropske bezbednosti", zaključio je on.

Da je raspad Osmanlijskog carstva doveo do poremećaja te ravnoteže smatra i profesor Vojislav Pavlović sa Instituta za balkanske studije SANU. On je konstatovao da je Srbija posle Balkanskih ratova bila primer male, nevažne i nerazvijene zemlje, a ispostavilo se da je postala glavni neprijatelj Austrougarske.

Dvodnevna međunarodna konferencija posvećena Prvom svetskom ratu otvorena je danas u Beogradu porukom predsednika Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuka Jeremića da se sadašnje krize u svetu ne razlikuju mnogo od multipolarnog sveta s početka 20. veka.

"Prvi svetski rat je, nesumnjivo, ključni događaj savremene ere", rekao je Jeremić, čiji je CIRSD organizator skupa "Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.