Međunarodni konkurs za idejno rešenje za spomenik Đinđiću

Izvor: B92, 12.Mar.2017, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni konkurs za idejno rešenje za spomenik Đinđiću

Beograd -- Grad Beograd je raspisao dvostepeni, međunarodni konkurs za idejno rešenje za spomenik Zoranu Đinđiću.

Konkurs traje do 15. juna, a do 30. juna biće izabrano šest najboljih rešenja, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Nakon toga će, objasnio je Vesić za RTS, tih šest autora biti pozvano da urade prave makete spomenika, i taj deo konkrsa će trajati do 28. septembra, da bi do 16. oktobra žiri, na čijem se čelu nalazi Boris Podreka saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako će izgledati spomenik.

Spomenik Zoranu Đinđću biće podingut na Studentskom trgu 12. marta iduće godine, na 15. godišnjicu njegovog ubistva.

Nagradni fond je 8.000 evra za prvo, 5.000 evra za drugo i 3.000 evra za treće mesto, doj će preostala tri rada biti okupljeni sa po 1.000 evra.

"To je možda i najveći nagradni fond kad su u pitnaju spomenici u Beogradu", rekao je Vesić.

Spomenik Zoranu Đinđiću, podsetio je Vesić, podiže se na predlog premijera Aleksandra Vučića, koji je prošle godine uputio predlog Skupštini grada da se Đinđiću, ubijenom na pragu vlade, podigne spomenik, kao priznanje za sve procese koje je pokrenuo i zato što se Srbija danas nalazi na pragu članstva u EU.

Spomenik će biti podignut na Studentskom trgu, između Filozofskog fakulteta, gde je Đinđić studirao i Studentskog trga 10, gde je do smrti živeo.

Sam Strudentski trg biće pretvoren u pešačku zonu, podsetio je Vesić i objasnio da će od Trga republike do Kalemegdana biti pešačka zona, a Vasina - ulica kulture.

"Ispod Studentskog trga biće garaža sa 750 parking mesta, imaćemo zaista prelep trg s kojim će se grad ponositi, gde će biti i spomenik Đinđiću. To je deo projekta da centar grada bude pretvoren u pešačku zonu", rekao je Vesić.

Pročitajte još:

Ubistvo Zorana Đinđića - 14 godina i mnogo pitanja

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Međunarodni konkurs za idejno rešenje za spomenik Đinđiću

Izvor: RTS, 12.Mar.2017

Za godinu dana, na petnaestu godišnjicu ubistva, na Studentskom trgu u Beogradu trebalo bi da bude postavljen spomenik Zoranu Đinđiću. Grad Beograd je raspisao dvostepeni, međunarodni konkurs za idejno rešenje koji koji traje do 15. juna, a do 30. juna biće izabrano šest najboljih rešenja,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.