Međunarodni festival poezije i knjige u Beogradu

Izvor: Blic, 24.Maj.2012, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni festival poezije i knjige u Beogradu

Međunarodni Beogradski festival poezije i knjige “Trgni se! Poezija!” biće održan od 30. maja do 2. juna, a na manifestaciji će se predstaviti 11 autora iz Srbije i više evropskih zemalja, najavili su danas organizatori. Festival je posvećen preminulom pesniku Ivanu Rastegorcu.

Umetnički direktor festivala Dejan Matić rekao je na konferenciji za novinare da će publici biti predstavljeno više novih knjiga, jer će najnovija dela gostujućih autora biti objavljena na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpskom jeziku.

- Izabrali smo pesnike različitih generacija, jezika, književnosti i kultura, veoma su naglašene i njihove poetske razlike, a svi su vrlo značajni, nagrađivani i ugledni autori, ne samo u svojim zemljama nego u evropskom i širem kontekstu - rekao je Matić.

Prema njegovim rečima, od ove godine publika će festivalski program pratiti uz ulaznice koje se neće naplaćivati na klasičan način, već u formi dobrovoljnog priloga, a na tim kartama posetioci će zabeležiti ocenu predstavljenog sadržaja u rasponu od jedan do pet.

- To je novina koju uvodimo kao mogućnost da oni koji vole poeziju, pomognu organizovanje ovakvih festivala - rekao je Matić i dodao da će publika biti zadovoljna, jer su učesnici i gosti manifestacije zanimljivi i raznovrsni, kao i program te smotre.

Šesti Međunarodni beogradski festival poezije i knjige biće održan u multimedijalnoj sali i na maloj sceni Ustanove kulture "Vuk Karadžić", a posvećen je pesniku Ivanu Rastegorcu (1940-2010) čiji je stih "Trčaću dovek" slogan ovogodišnje manifestacije.

Na festivalu će učestvovati pesnici Kolja Mićević (Francuska/Srbija), Paskal Peti (Francuska/Velika Britanija), Nina Živančević (Francuska/Srbija), Ivana Milankov (Srbija), An Helen Atianese (Finska), Aleksandar Skidan (Rusija), Slađan Lipovec (Hrvatska).

Gostovaće i turski pesnik Gokčenur Č., Vladimir Martinovski iz Makedonije, Ana Seferović (Velika Britanija/Srbija) i Siniša Tucović (Srbija), a na festivalu će učestvovati i domaći prevodioci sa poljskog, švedskog, makedonskog, engleskog i turskog jezika.

Na programu festivala biće filmska projekcija dokumentarnog filma o poljskoj pesnikinji Vislavi Šimborskoj, čitanja poezije i razgovori sa gostujućim pesnicima, muzičke večeri, kao i prodajne izložbe i berza knjiga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.