Medjunarodni dan studenata

Izvor: S media, 17.Nov.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medjunarodni dan studenata

Akademci u Srbiji i ove godine dočekuju i obeležavaju Medjunarodni dan studenata u uslovima nedovršene reforme visokog obrazovanja, izjavio predsednik Saveza studenata Beograda (S S B) Goran Minić.

Minić je, povodom 17. novembra - Dana studenata, ocenio da se u Srbiji prebrzo ušlo u reformu visokog obrazovanja, bez vizije, sa manjkom novca, kao i da su se na te probleme kasnije nadovezale velike školarine.

Naš generalni problem je što je malo studenata zainteresovano >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da kroz studentsko organizovanje rešava svoje probleme, rekao je Minić i najavio da će S S B i druga studentska udruženja svoj dan obeležiti sutra na beogradskom Tehnološko-metalurškom fakultetu (TMF). Apelujući na kolege da se više uključe u rešavanje studentskih pitanja, Minić je upozorio na problem nejednakog rešavanja njihovih zahteva u zavisnosti od fakulteta do fakutleta i istakao da treba ukazati i na odgovornost za nereformisane programe i veću mobilnost studenta.

Na TMF-u će biti organizovan studentski triatlon i druženje tokom čitavog dana, rekao je Minić i pozvao akademce da obeleže svoj dan.

Medjunarodni dan studenata u svetu se obeležava kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo i sećanje na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.

Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni u kasarne.

Medjunarodno veće studenata kasnije je u Londonu proglasilo 17. novembar za Medjunarodni dan studenata, a tačno pedeset godina kasnije, 1989. godine, studenti u tadašnjoj Čehoslovackcoj ponovo su ustali protiv drugog nedemokratskog režima, čime je započela "plišana revolucija" kojom je u toj zemlji okončan komunistički režim.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.