Međunarodni dan studenata

Izvor: B92, 17.Nov.2012, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan studenata

Beograd -- Međunarodni dan studenata obeležava se u znak sećanja na 17. 11. 1939. kada su nacisti ubili 20 čehoslovačkih studenata koji su demonstrirali protiv okupacije.

Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni u kasarne. Ovaj dan je i simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo.

Studenti u Srbiji na svoj dan ukazuju na nedovoljno reformisane studijske programe, koji su prema rečima predsednika Studentskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamenta Univerziteta u Beogradu (UB) Vladimira Smuđe, najveći kamen spoticanja u nastavku progresa i potpune primene bolonjskih principa.

"Ovo je oblast za čiju su promenu zaduženi nastavnici, ali je bitno da im mi studenti u tome pomognemo", rekao je Smuđa Tanjugu povodom Međunarodnog dana studenata.

On je istakao da su u Studentskom parlamentu UB pokrenuli projekat studentske reevaluacije opterećenja studenata.

Rezultati ovog istraživanja trebalo da imaju veoma važnu ulogu prilikom procesa samovrednovanja i naredne akreditacije, rekao je Smuđa, smatrajući da na nekim fakultetima još vlada mišljenje da studenti nisu partneri u procesu obrazovanja i da nastavnici nisu raspoloženi da ih prihvate kao saradnike.

Kada su u pitanju školarine, uslovi upisa godine, bodovanje, koje je i na početku ove studentske godine bilo razlog za proteste i nezadovoljstvo studenata, Smuđa smatra da je najveći problem zastarela uredba o finansiranju.

Uredba datira pre donošenja Zakona o visokom obrazovanju i ne prati potrebe nastave i fakulteta koji teže da potrebna sredstva naplate od studenata.

"To ometa proces obrazovanja i stvara uslove nejednakih šansi za dobar deo budućih i sadašnjih studenata", rekao je Smuđa.

Međunarodno veće studenata je 1939. godine u Londonu proglasilo 17. novembar za Međunarodni dan studenata, a tačno pedeset godina kasnije, 1989. godine, studenti u tadašnjoj Čehoslovačkoj ponovo su ustali protiv drugog nedemokratskog režima, čime je započela "plišana revolucija" kojom je okončan komunistički režim.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni dan studenata

Izvor: Akter, 17.Nov.2012

Međunarodni dan studenata obeležava se u znak sećanja na 17. 11. 1939. kada su nacisti ubili 20 čehoslovačkih studenata koji su demonstrirali protiv okupacije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.