Međunarodni dan interneta – prva poslata reč

Izvor: Megafon.co, 29.Okt.2019, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan interneta – prva poslata reč

Godine 1969. osim što je Nil Armstrong kročio na mesec, poslata je i prva reč preko interneta. Tačnije, poslata su prva dva slova, a kasnije i cela reč – danas to obeležavamo kao Međunarodni dan interneta.
Prva internet veza uspostavljena je između Kalifornijskog univerziteta (UCLA) i Stenford istraživačkog centra (SRI). Trebalo je da prva poslata reč bude LOGIN. Međutim, prvobitno su poslata samo prva dva slova – L i O. Nakon toga sistem je pao. Ali sat vremena kasnije poslata >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << je i cela reč LOGIN.
Lionard Klajnrok, Bil Duval i Čarli Klajn na ovaj način započeli su ARPANET (Research Projects Agency Network) – mrežu iz koje će kasnije nastati internet.
Na sajtu The Internet Day kažu da je OVO prvi vebsajt na svetu i još radi.
Upotreba interneta u Srbiji U Republici Srbiji 80,1% domaćinstava poseduje internet priključak. To čini povećanje od 7,2% u odnosu na 2018. godinu. To je pokazalo poslednje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku, koje možete pogledati OVDE.
Prema njemu, zastupljenost računara u domaćinstvima je 73,1%, što predstavlja povećanje od 1% u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj ljudi u Srbiji – 71,1% internetu pristupa putem mobilnih uređaja (telefon ili tablet). To je najzastupljeniji tip konekcije koji, u odnosu na prethodnu godinu, beleži porast od 3,6%; ADSL konekciju upotrebljava 44,9% korisnika. Širokopojasnu internet konekciju poseduje 79,6% domaćinstava u Republici Srbiji.
Foto – Sonja Urošević

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.