Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2012, 03:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan borbe protiv droga

BEOGRAD -

U Srbiji će danas biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i trgovine drogama, kako bi se javnost upozorila na sve veći problem zloupotrebe narkotika i potrebu uključivanja svih aktera u rešavanje ovog problema.

Ovogodišnji Dan borbe protiv zloupotrebe droga biće obeležen pod sloganom "Globalna akcija - zdravo okruženje bez droga", saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Batut".

Borbi protiv trgovine drogom kao i preventivnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << delovanju u Srbiji se poslednjih godina poklanja velika pažnja a Vlada Srbije je 2009. godine usvojila Strategiju za borbu protiv droga za period od narednih pet godina.

Opšti cilj Strategije je očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva smanjenjem korišćenja droga i štetnih posledica prouzrokovanih zloupotrebom narkotika.

Cilj je da se to postigne kroz nekoliko polja delovanja koji podrazumevaju koordinaciju, smanjenje ponude i tražnje droga, informisanje, istraživanje i evaluaciju i međunarodnu saradnju.

Srpska policija je do polovine juna ove godine zaplenila oko 800 kilograma raznih vrsta narkotika, najviše u Beogradu, a među kojima preovladava posebna vrsta marihuane - "skank".

U prva četiri meseca, po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u 1.357 zaplena na području Srbije oduzeto je ukupno 222,36 kilograma razne vrste droge, a najviše u Beogradu - 75,7 kilograma.

Na području Beograda, i u maju i junu zaplenjeno je najviše narkotika a samo u četiri odvojena slučaja ukupno 552 kilograma marihuane.

Beogradska policija, saopšteno je 13. juna, otkrila je dve ilegalne laboratorije za proizvodnju opojne droge marihuane - "skank", u veštačkim uslovima i zaplenila ukupno oko 72 kilograma ove droge,

Srpska policija je 28. maja u Beogradu uhapsila četvoricu osumnjičenih za prodaju droge "skank", a prilikom akcije pronađeno je 10 kilograma te vrste marihuane.

Prethodno je, polovinom maja, u akciji "Cepelin", u Beogradu zaplenjena velika količina veštački gajene marihuane-"skanka" - 270 kilograma gotovog proizvoda i 200 kilograma sirove marihuane, čija vrednost iznosi oko milion i po evra.

Na području Beograda, od januara do kraja aprila ove godine, inače bilo je ukupno 426 zaplena raznih vrsta narkotika među kojima i 71,5 kilograma marihuane, 1,8 kilograma heroina i 0,78 kilograma kokaina.

Na području Srbije, u prvom kvartalu zaplenjeno je i 1842 komada tableta sintetičke droge - "ekstazi" i 11 komada tableta "lsd" kao i 363,26 grama hašiša.

Srpska policija, inače pre više od dve godine pokrenula je i akciju "Morava" usmerenu ka razbijanju mreže preprodavaca narkotika koji drogu prodaju u blizini škola i lokala gde se okupljalju mladi.

Kampanja povodom 26. juna sprovodi se u Srbiji dugi niz godina, sa ciljem da se društvo motiviše za učešće u svim aktivnostima koje mogu da doprinesu smanjenju zloupotrebe droga,

Generalna skupština UN je Rezolucijom 42/112 iz 1987. godine 26. jun proglasila Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama a od naredne godine taj datum se obeležava širom sveta.

Taj datum je, istovremeno, znak sećanja na kineskog službenika Lina Zeksua koji se borio protiv prodaje droge u Kini u 19. veku tako što je naredio uništenje ogromnih količina opijuma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.