Međunarodni dan bezbednog interneta

Izvor: Blic, 12.Feb.2014, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan bezbednog interneta

U Srbiji ne postoje osnovni preduslovi za bezbednost dece na internetu, počev od neadekvatnih zakonskih sankcija do nepostojanja preventivnih mera, pokazalo je istraživanje koje je sprovela institucija Pokrajinskog ombudsmana.

Istraživanje je sprovedeno na teritoriji Vojvodine, kroz fokus grupe sa učenicima osnovnih škola, roditeljima, stručnjacima, predstavnicima centara za socijalni rad, policije, tužilaštava i nevladinih organizacija.

Istraživanje "Eksploatacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dece na internetu " je prezentovano danas, kada se obeležava Dan bezbednog interneta.

Borovčanin: Odlučno ne mržnji

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin rekao je danas povodom Međunarodnog dana bezbednog interneta da je najvažniji cilj zaustaviti svaki vid mržnje u našem regionu.

Borovčanin je u Čačku, na centralnoj manifestaciji "Tolerancijom i dijalogom protiv govora mržnje", najavio niz aktivnosti koje će realizovati kao predsednik Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje, saopštilo je ministarstvo omladine i sporta.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se koren mržnje preseče dok je u začetku, da se stane na put negativnim pojavama u virtuelnom svetu, stvori pristupačniji i sigurniji sajber prostor za sve mlade korisnike interneta i podigne svest o uticaju aktivnosti u virtuelnom na posledice u stvarnom svetu.

- Nasilje među mladima Srbije postaje sve prisutnije i brutalnije. Čak se i tuče često zakazuju preko socijalnih mreža, što dokazuje da više nema granice izmedku offline i online sveta. Ipak, pošto je danas Dan bezbednog interneta, fokus stavljamo na nasilje u tom virtuelnom okruženju - rekao je Borovčanin, navodeći kako statistike pokazuju da više od 80 posto mladih redovno koristi internet i da gotovo svi oni na socijalnim mrežama provode preko tri sata dnevno.

"Zato im i treba prići tu, i edukovati da umesto za širenje netrpeljivosti i mržnje, internet koriste da podignu kvalitet slobodnog vremena", istakao je Borovčanin.

On je precizirao da je neophodno podići svest kod mladih da gašenje kompjutera ili brisanje komentara "neće obrisati i ožiljke koji su učinjeni".

Ombudsman: Loša bezbednost dece na internetu

Saradnik za odnose s javnošću u toj instituciji Oliver Muškinja rekao je na konferenciji za novinare da se u Srbiji još uvek na adekvatan način ne prepoznaju pretnje, uznemiravanje i iskorišćavanje dece putem društvenih mreža, SMS-a, MMS-a i informacionih tehnologija uopšte.

Prema njegovim rečima, u Strategiji razvoja informatičkog društva u Srbiji do 2020. godine uopšte se ne spominju deca.

Muškinja je podsetio da se u školama informatika izučava kao izborni predmet, što faktički znači da decu u Srbiji praktično niko sistemski ne uči kako da se zaštite na internetu.

Dodao je da je i saradnja roditelja i dece kada je reč o temi bezbednosti na internetu na niskom nivou, pre svega zbog toga što značajan broj roditelja ne zna mnogo o informacionim tehnologijama.

"Imali smo slučajeve roditelja koji deci zabranjuju upotrebu interneta tako što sa sobom u sobu odnesu monitor ili tastaturu, kao i onih koji smatraju da je antivirusni program dovoljan za bezbednost dece na internetu", naveo je Muškinja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.