Međunarodni dan Roma

Izvor: S media, 08.Apr.2012, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan Roma

Širom sveta obeležava se Dan Roma. Cilj je da se ukaže na probleme Roma i podstaknu vlasti država u kojima žive da rade na unapređenju njihovog položaja. Mada je nezahvalno izdvajati najteži problem sa kojim se suočava romska zajednica, većina misli da je stambeno pitanje najkomplikovanije.

Stalno zaposlenje ima tek pet odsto Roma, 80 posto ih je funkcionalno nepismeno, tri do pet hiljada pravno je nevidljivo. Začarani krug problema možda počinje od uslova u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kojima većina romskih porodica živi.

U Beogradu, gde ima oko 150 nehigijenskih naselja, kartonske kućice niknu preko noći. Poslednjih godina, 160 porodica raseljeno je u takozvana kontejner naselja na više lokacija u glavnom gradu. Većina živi od socijalne pomoći.

Dok Ilija Eminovski kaže da žive bedno, sa miševima i pacovima, Stana Nedeljković je zadovoljna jer ima dokumenta i legitimacije da može da ode kod lekara. Vera Marković ima petoro dece i kako kaže, nije joj lako, ali se bori.

Vitomir Mihajlović iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine kaže da je bio dogovor da se pripadnicima romske zajednice obezbede kuće, odnosno stanovi, ali da je prihvaćeno kontejner naselje kao privremeno rešenje. Međutim, Mihajlović smatra da će to biti trajno rešenje.

Prema procenama Nacionalnog saveta Roma, u oko 600 naselja, u Srbiji živi između 600.000 i 700.000 Roma. Na dan Roma, upozorava se i na težak položaj Romkinja.

Azra Beriša iz Romskog ženskog centra "Bibija" kaže da su nezaposlene Romkinje češće izložene nasilju.

U dekadi Roma, čija sedma godina uveliko teče, povećan je broj romske dece u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, uvedeni su zdravstveni medijatori, a Romima je data blaga prednost prilikom zapošljavanja.

Godina za rešavanje položaja Roma

U Srbiji se nizom manifestacija obeležava Dan Roma. Nacionalni koordinator dekade Roma Božidar Đelić rekao je da je poslednjih godina napravljen pomak u položaju Roma, ali da u narednom periodu država mora da nastoji da nehigijenska naselja u kojima još živi veliki broj Roma zatvori.

Đilas: Iseljavanje Roma iz Belvila u aprilu (VIDEO)

Evropa zabrinuta zbog rasizma u Srbiji

Prodaju ćerke za 200 evra!

Ministar za državnu upravu, lokalnu samoupravu i manjinska prava Milan Marković rekao je da se ponosi sistemom manjinske samouprave koji je Srbija razvila, ali da 2012. mora biti godina u kojoj će se u najvećoj meri rešiti njihov položaj u društvu.

Marković je u Skupštini Srbije naveo da je kroz sistem manjinske samouprave, odnosno Nacionalne savete nacionalnih manjina država izdvojila 230 miliona dinara.

Potpredsednica Skupštine Gordana Čomić rekla je da postoje predrasude prema romskoj nacionalnoj zajednici u Srbije, ali da svi u društvu moraju da rade na tome da bi se one umanjile, a položaj Roma popravio.

Čomićeva je je podsetila da se 8. april obeležava kao sećanje na prvi kongres Roma održan 1971. godine i dodala da bar jednom godišnje treba sve u društvu podsetiti koliko je važno da se radi na poboljšanju položaja Roma.

(Agencije, RTS, foto: Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.